Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Moje ukochane pierogi.....

 

Jakiś rok temu znajoma poczęstowała mnie pierożkiem z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Kupiła takie pierogi w sklepie SPECJAŁ WIEJSKI. Kilogram tych pierogów kosztował ponad 70zł! Nie spotkałam ich nigdzie wcześniej i nie wiedziałam co w nich jest takiego niezwykłego, że kosztują aż tyle. Wystarczyło spróbować! Zakochałam się w nich po pierwszym kęsie.

Przepisu na nie szukałam wszędzie, w internecie, w książkach kucharskich, pytałam znajomych i nic. Nigdzie. Przeszukując przepisy natrafiałam na najróżniejsze farsze - ser, mięso, szpinak, truskawki, jagody, soczewica, kapusta i wiele innych, ale nie było nigdzie mozzarelli i suszonych pomidorów.

Wreszcie na stronie KWESTII SMAKU znalazłam przepis na "pierożki z mozzarellą w sosie z pomidorów" ale to nie było to. Zmodyfikowałam przepis, dodałam co nieco i wyszło tak:

 

CIASTO:

3 szklanki mąki

1 szklanka gorącej wody

2 łyżki oleju (można bez)

szczypta soli

ok. 5 suszonych pomidorów (użyłam w zalewie - wcześniej zblendowałam)

FARSZ:

4 kulki sera mozzarella

1 opakowanie serka mascarpone lub ricotta

1 słoik suszonych pomidorów

garść startego żółtego sera

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na czas robienia farszu.

Farsz: mozzarellę zetrzeć na tarce, pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić, dodać mascarpone i ser żółty. Ja wspomagałam się robotem kuchennym więc farsz wyszedł bardziej gładki ale tak samo dobry.

Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, napełnić farszem i gotować partiami w osolonej wodzie.

Pierożki są BARDZO kaloryczne ale warto ich spróbować :o)

Najbardziej lubię odsmażane - mniammmm

 

 

środa, 20 czerwca 2012, moanko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: gosia, 176-122-239-125.inet.rev.km-net.pl
2014/06/21 20:34:32
Zrobiłam.pyszneeee!!!!
-
2014/06/21 21:54:25
cieszę się, że smakowały :)