Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto AFRODYTA

Dwa tygodnie temu, moja ciocia Marysia, zrobiła ciasto, które po spróbowaniu rozpływało się w ustach. Podobno nosi nazwę "AFRODYTA" lecz w internecie znalazłam tylko dwa przepisy na ciasto o takiej nazwie. Połączyłam jeden z drugim i wyszło mi coś takiego .......

SKŁADNIKI:

BISZKOPT

7 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu winnego

MASA SEROWA

25 dag chudego sera białego

3 łyżki cukru

2 galaretki cytrynowe(dałam brzoskwiniowe)

1/2 litra śmietany 30% lub 36%

1 "śnieżka" w proszku

POSYPKA

1/3 kostki masła

10 dag wiórków kokosowych

garść migdałów

PONADTO - 1 słoik dżemu brzoskwiniowego

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy łyżkę octu. Dalej ubijamy dodając po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Miksowałam na najniższych obrotach.

Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika na ok. 30 minut.

Po wystudzeniu ciasto należy rozkroić na dwie części.

Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy.

Do miski wkładamy ser biały, cukier i ucieramy mikserem. Następnie wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do dokładnego połączenia.

W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę  ze "Śnieżką". Do ubitej śmietany wlewamy ser z galaretką, mieszamy mikserem. Wylewamy na jedną część biszkoptu. Ciasto przykryć drugą częścią ciasta i posmarować dżemem brzoskwiniowym.

Na patelni roztapiamy masło, wysypujemy kokos i migdały. Całość rumienimy na małym ogniu. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta posmarowanym dżemem.  

wtorek, 28 sierpnia 2012, moanko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: danka1210, 217-73-247-251.nordiskpolska.pl
2013/03/24 15:37:26
super polecam
-
2013/09/29 08:14:31
Wczoraj zrobiłam..jest pyyyszne...