Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto AFRODYTA

Poniżej druga wersja pysznego ciasta.

 

Składniki

BISZKOPT:

8 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki octu winnego

½ szklanki mąki

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić z cukrem pudrem. Do żółtek dodać 2 łyżki octu, utrzeć i połączyć z pianą, mąkami i proszkiem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180o

 

KREM:

25 dag sera mielonego (u mnie z wiaderka)

½ szklanki cukru pudru

½ litra śmietany 36%

1 opakowanie śnieżki

2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

2 słoiczki dżemu brzoskwiniowego

 

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody, poczekać aż ostygną.

Ser z cukrem zmiksować i dodać jedną szklankę galaretki. Wlewać wolniutko.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę i drugą szklankę galaretki. Wlewać cienkim strumieniem, żeby się nie zważyło.

Wymieszać masę serową ze śmietanową.

Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część biszkoptu wykładamy masę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy uprażonymi migdałami.  

 

POSYPKA:

1/3 kostki margaryny

3 łyżki cukru

10 dag płatków migdałowych

Wszystko zrumienić na patelni, lekko przestudzić i posypać ciasto.

Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej smakuje nastęnego dnia.

poniedziałek, 06 maja 2013, moanko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: