Blog > Komentarze do wpisu

Pączki

Tłusty czwartek już za nami, więc i u mnie nie mogło zabraknąć domowych pączków. Ja osobiście wolę kupne, ale mój mąż uwielbia domowe. Nigdy nie robiłam pączków, więc bałam się, że za pierwszym razem może coś nie wyjść, ale wyszły bardzo dobre :)



Składniki
na około 25 pączków
*4  szklanki mąki pszennej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli
ciasto się lep)
*6 żółtek
*3 czubate łyżki cukru
*50 g masła 
*50- 60 g drożdży
*1 szklanka letniego  mleka
szklanki jogurtu naturalnego
*1/2 łyżeczki soli
*2 łyżki spirytusu
 
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
 
konfitura do nadziania
 
Przygotować zaczyn: 3 łyżki mleka podgrzać, dodać jogurt, 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka dobrze utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko, sól, alkohol i wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopione ale schłodzone masło i ponownie dobrze ciasto wyrobić (przez kilka minut, żeby było puszyste). Zostawić do wyrośnięcia na
około 60 minut w ciepłym miejscu - powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto znacznie zwiększy objętość uformować niewielkie pączki, odłożyć je na deskę posmarowaną olejem albo wyłożoną papierem do pieczenia, lekko
spłaszczyć, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Nie oprószać mąką, bo będzie się przypalać w trakcie smażenia. Rozgrzać tłuszcz i wkładać pączki i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy pączki się zrumienią przewrócić je na drugą stronę.
Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy przestygną nadziać konfiturą (szprycą cukierniczą).
Posypać cukrem pudrem, albo polukrować.




wtorek, 11 marca 2014, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: