Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki drożdzowe z nadzieniem

Rogaliki są idealne do popołudniowej kawy.

Mój Synek, który sporadycznie je słodkości (alergia na mleko) pochłaniał je :) Zjadł aż 7 sztuk na raz. Niewielką ilość mleka, jaka jest w przepisie, zastąpiłam mlekiem ryżowym.

Nadziewać też możemy wieloma składnikami (u mnie powidła i czekolada w kostkach).

Z 32 sztuk, które wychodzą z danego przepisu, nie pozostał ani jeden :)



Ciasto:

* 0,5 kostki drożdży (5 dag)
* 5 łyżek zimnego mleka
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 kg mąki
* 1 kostka margaryny
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru 

* 1 jajko do posmarowania

Nadzienie do wyboru:
* marmolada, powidła, nutella lub czekolada w kostkach. 



W misce połączyć wszystkie składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia.

Szybko zagnieść ciasto rękoma, dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby lekko podsypać  mąką.

Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na 1,5-2 godzin.

Po wyjęciu z lodówki podzielić na 4 równe części.

Każdą część kolejno rozwałkować tworząc koło. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką.

Na szerszym boku położyć nadzienie, ok. 3/4 łyżeczki lub po 1 kostce czekolady. Zawinąć w rogalik.

Ułożyć na dużej blaszce (a najlepiej dwóch - bo rogaliki lekko urosną podczas pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozkłócić widelcem jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać: brązowym cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.



 

wtorek, 11 marca 2014, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: