Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek z dżemem

Przepisów na murzynek są tysiące, ale ten jest z przepisu mojej mamusi.

Najlepszy na świecie. Wilgotny (nawet po kilku dniach, nie obsycha jak większość ciast) i ekspresowy w przygotowaniu.

Nawet mój mąż i teściowa, którzy nie przepadają za ciastem czekoladowym, zajadają się nim :)

Trzymając się proporcji, to ciasto nie może się nie udać.

DSC00675

Składniki:

2 jajka

2 szkl. mąki

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

szczypta soli

1,5 łyżki kakao

1,5 łyżeczki sody

1/2 słoika dżemu (najlepiej wiśniowego)

 

Wszystkie składniki (poza dżemem) dokładnie zmiksować. Gdy już będą połączone dodać dżem i delikatnie wymieszać z resztą składników.

Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec ok. 50-60 min w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem.

Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

DSC006781

 

 

piątek, 10 lipca 2015, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/07/10 19:28:22
Też często robię ten murzynek,najprostsze ciasto świata. Czasem dla odmiany zamiast kakao dodaję kawę rozpuszczalną i wychodzi ciasto kawowe.