Blog > Komentarze do wpisu

Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym

Mając bardzo wybrednego syna (i męża również), muszę sporo się nagłowić "CO DZIŚ NA OBIAD?!" Pomyślałam, że idealną alternatywą dla kotletów mielonych będą klopsy lub pulpety. Jak zwał tak zwał, ale wyszły palce lizać. Najważniejszy, mój wybredny degustator wprost się zachwycał :)

 20150726_161209

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (ja używam wieprzowego)

2 jajka

6 łyżek kaszki kukurydzianej

1 cebula

pieprz i sól 

 

SOS

1 litr wody

1/3 pora

1 marchewka

3 pomidory

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

listek laurowy

oregano

sól

świeży koperek

2 czubate łyżki mąki

 

Do zmielonego mięsa dodać drobniutko posiekaną cebulę, 2 jajka, kaszkę kukurydzianą, pieprz i sól. Wszystko wyrobić jak na kotlety mielone.

Do garnka wlać litr wody, dodać listek, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojonego pora, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy oraz oregano.

Wywar gotować ok. 5 minut od zagotowania.

Uformować pulpeciki (wielkość dowolna) i wrzucać partiami do sosu.

Gotować ok. 20 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu wyjąć pulpeciki na talerz i w tym czasie zagęścić sos, 2 łyżki mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wolniutko wlewać do sosu. Dokładnie wymieszać i pogotować kilka minut.

Dodać ugotowane pulpety i chwilę pogotować.

Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami.

SMACZNEGO

20150726_1613192

 

 

 Po zjedzeniu wszystkich klopsów, zostało dość sporo sosu. Wlałam do słoików i zapasteryzowałam. Będzie idealny, gdy trzeba będzie zrobić obiad na szybko.

niedziela, 26 lipca 2015, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: