Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe, które samo się robi

Takiego przepisu szukałam :)

Nie wymaga pracy, wystarczy 5 minut przygotowania i 2 godziny czekania. 

Idealne na jesienne wieczory przed telewizorem, kawałek ciasta i szklaneczka mleka.

20150909_115004

SKŁADNIKI:

5 jajek w temp. pokojowej

5 szklanek mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka letniego mleka

1 szklanka oleju

10 dag świeżych drożdży

 

DODATKOWO

świeże lub suszone owoce (u mnie suszona żurawina)

 

KRUSZONKA

40 g. cukru pudru

80 g. masła

120 g. mąki

 

Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Następnie rozsypać cukier i cukier waniliowy. Wlać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać w osobnym naczyniu i przelać do miski. Na samym końcu przesiać mąkę ze szczyptą soli.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Po dwóch godzinach wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blachę (25x34) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 45 min.

20150909_071235

czwartek, 08 października 2015, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: