Blog > Komentarze do wpisu

Placki z cukinii

Obiecywałam sobie, że będę tu częściej zaglądać! Ni i co? I znów mi wstyd bo słowa nie dotrzymałam :(

Zaległości mi się narobiło, zdjęć kilka przybyło, kilogramów ubyło ;) i jestem!

Wysłałam Syna do szkoły, mąż dłużej w pracy, obiad zrobiony, więc siadam i choć troszkę zaległości nadrabiam :)

A zaczynam od...niebiańsko pysznych placków z cukinii. Nigdy nie pomyślałam, że z cukinii można zrobić placki. W tym roku było jej tak dużo, dostałam ogromne ilości i robiłam co mogłam aby się nie popsuła a pysznie smakowała. W domku mamy zapas pysznego ketchupu z cukinii (standardowo), kilkanaście słoików leczo na zimę (słoik leczo = obiad w 5 minut) no i te placuszki....

20150902_1500131

SKŁADNIKI:

ok. 1 kg cukinii

sól

 

2-3 jajka

1 niezbyt wielka cebula cukrowa

ok. 150 gr. mąki

garść kopru

pieprz

 

Cukinię obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Posypać solą i odstawić na ok. 20 minut.

Po tym czasie DOKŁADNIE odcisnąć z nadmiaru wody.

Do odciśniętej cukinii dodać jajka, koperek i drobniutko posiekaną cebulę. Doprawić pieprzem i dodawać partiami mąkę. Ciasto musi być gęste, trzeba je wykładać a nie wylewać na patelnię.

Smażyć na złoto. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. 

20150902_1500042

 

 

czwartek, 08 października 2015, moanko

Polecane wpisy

  • Bitki w sosie

    Schab duszony z cebulką, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu dań, za którymi mój syn przepada. Najważniejsze dla mnie, że bardzo szybko się je robi

  • Schab po warszawsku

    CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest

  • Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

    Wreszcie udało mi się odtworzyć czosnkowy sos, który smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso) Pizzę i tosty w naszym domu robi mój mąż. Jego

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: