Blog > Komentarze do wpisu

Schab po warszawsku

CHCIAŁABYM BYĆ FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JEŚĆ... Gotować i próbować. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany pastą jajeczno chrzanową, ale jest pyszny. Robię go na większość uroczystości rodzinnych i znika w mgnieniu oka.

DSC011924

ok. 1,5 kg schabu

sól

pieprz

majeranek

czosnek 

olej

 

7-8 jajek

majonez

mały słoiczek chrzanu

szczypiorek

żelatyna + wywar 

 

Schab natrzeć mieszanką ziół i przypraw. Natrzeć olejem. i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie obsmażyć z każdej strony i przełożyć do rękawa do pieczenia. Podlać olejem i odrobiną wody. Rękaw szczelnie zamknąć i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 1h 20min. Po upieczeniu rozciąć rękaw i wystudzić.

W międzyczasie przygotować żelatynę.

Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać chrzan, sól, pieprz i odrobinę majonezu. Pasta powinna być zwięzła.

Schab pokroić w cienkie kieszonki. Każdą kieszonkę nadziać pastą jajeczną i posypać szczypiorkiem. Układać w naczyniu, udekorować i zalać chłodną żelatyna. Schłodzić w lodówce.

czwartek, 07 lipca 2016, moanko

Polecane wpisy

  • Pancakes czyli amerykańskie naleśniki

    Z pomocą męża to wszystko smakuje wyśmienicie :) a w kuchni pomaga dość rzadko. Ale pancakes ze mną zrobił. Niestety nie mieliśmy w kuchni syropu klonowego, lec

  • Oponki serowe

    Ja na diecie :( a reszcie rodzinki dogadzać trzeba.  Miałam w lodówce biały ser i coś trzeba było z nim zrobić. Chwila wolnego czasu pozwoliła mi postać tr

  • Ciasto drożdżowe, które samo się robi

    Takiego przepisu szukałam :) Nie wymaga pracy, wystarczy 5 minut przygotowania i 2 godziny czekania.  Idealne na jesienne wieczory przed telewizorem, kawał

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: