RSS
czwartek, 07 lipca 2016

Schab duszony z cebulk, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu da, za kt鏎ymi m鎩 syn przepada. Najwa積iejsze dla mnie, 瞠 bardzo szybko si je robi i nie potrzebuje wielu sk豉dnik闚.

 DSC012751

ok. 80 dag schabu

2 du瞠 cebule

m彗a

s這dka papryka

s鏊 i pieprz

 

Schab kroimy na cienkie plastry (ja ich nie rozbijam) opr鏀zy sol, pieprzem i papryk. Odstawi na godzin do lod闚ki.

Cebul obra i pokroi w p馧 plastry.

Schab obtoczy w m帷e i obsma篡 na patelni. 

Na tym samym t逝szczu udusi cebulk. Doda podsma穎ne mi瘰o, s鏊, pieprz, papryk i podla niewielk ilo軼i wody. Dusi pod przykryciem ok. godziny co jaki czas przemiesza.

DSC012772

 DSC012771

CHCIAxBYM BY FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JE汎... Gotowa i pr鏏owa. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany past jajeczno chrzanow, ale jest pyszny. Robi go na wi瘯szo嗆 uroczysto軼i rodzinnych i znika w mgnieniu oka.

DSC011924

ok. 1,5 kg schabu

s鏊

pieprz

majeranek

czosnek 

olej

 

7-8 jajek

majonez

ma造 s這iczek chrzanu

szczypiorek

瞠latyna + wywar 

 

Schab natrze mieszank zi馧 i przypraw. Natrze olejem. i odstawi najlepiej na ca陰 noc do lod闚ki. Po tym czasie obsma篡 z ka盥ej strony i prze這篡 do r瘯awa do pieczenia. Podla olejem i odrobin wody. R瘯aw szczelnie zamkn望 i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 1h 20min. Po upieczeniu rozci望 r瘯aw i wystudzi.

W mi璠zyczasie przygotowa 瞠latyn.

Ugotowane jajka pokroi w kostk, doda chrzan, s鏊, pieprz i odrobin majonezu. Pasta powinna by zwi瞛豉.

Schab pokroi w cienkie kieszonki. Ka盥 kieszonk nadzia past jajeczn i posypa szczypiorkiem. Uk豉da w naczyniu, udekorowa i zala ch這dn 瞠latyna. Sch這dzi w lod闚ce.

niedziela, 11 pa寮ziernika 2015

Wreszcie uda這 mi si odtworzy czosnkowy sos, kt鏎y smakuje tak jak w pizzerii :)Sos czosnkowy (jak w DaGrasso)

Pizz i tosty w naszym domu robi m鎩 m捫. Jego tosty zawsze smakuj inaczej, lepiej, pyszniej... a wczoraj Synu za篡czy sobie na kolacje pizz. Ale pizzy z sosem czosnkowym. Pizza tatu, sos mamusia :) Metod pr鏏 i b喚d闚 wyczarowa豉m sos, kt鏎y Synkowi tak posmakowa, 瞠 dzi na 郾iadanie te chcia pizz taty z sosem mamy.

 20151010_213100

SKxDNIKI:

jogurt naturalny lub 鄉ietana 18% (mo積a p馧 na p馧) 

3 z帳ki czosnku

1 造瞠czka cukru

2 造磬i majonezu

s鏊

pieprz

bazylia

oregano

 

Do miseczki wlewamy jogurt (jest mniej kaloryczny od 鄉ietany). Ja cz瘰to robi p馧 na p馧.

Dodajemy przeci郾i皻e 3 z帳ki czosnku, majonez i cukier. Przyprawiamy bazyli, oregano, pieprzem i delikatnie sol. Dok豉dnie mieszamy i gotowe.

 

 

czwartek, 08 pa寮ziernika 2015

Z pomoc m篹a to wszystko smakuje wy鄉ienicie :) a w kuchni pomaga do嗆 rzadko. Ale pancakes ze mn zrobi. Niestety nie mieli鄉y w kuchni syropu klonowego, lecz z miodem r闚nie dobrze smakuj.

20150926_102920

SKxDNIKI

2 szklanki m彗i

2 jajka

1,5 szklanki mleka

75 g. roztopionego mas豉

3 造瞠czki proszku do pieczenia

3 造磬i cukru

szczypta soli

 

M彗 przesia razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i sol. Jajka roztrzepa, po陰czy z mlekiem i mas貫m. Do mokrych sk豉dnik闚 wsypa m彗 przesian z reszt sk豉dnik闚, dok豉dnie wymiesza r霩g kuchenn.

Sma篡 na nieprzywieraj帷ej patelni (ja patelnie smarowa豉m p璠zelkiem z olejem) z obu stron na z這ty kolor. 

Podawa z syropem klonowym, miodem lub sezonowymi owocami.

20150926_103036

Ja na diecie :( a reszcie rodzinki dogadza trzeba. 

Mia豉m w lod闚ce bia造 ser i co trzeba by這 z nim zrobi. Chwila wolnego czasu pozwoli豉 mi posta troszk w kuchni. I dobrze, bo wysz這 dwa w jednym. Z tego samego ciasta mamy oponki serowe i p帷zusie serowe z d瞠mem wi郾iowym z w豉snej spi瘸rni :) 

20151008_144700

SKxDNIKI

500 g. m彗i tortowej

500 g. t逝stego sera bia貫go

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

30 g. cukru waniliowego

1 szklanka 鄉ietany 18%

4 鄴速ka

1 pe軟a 造瞠czka sody

1 造磬a octu

 

M彗 koniecznie przesia, ser przecisn望 przez prask. Doda pozosta貫 sk豉dniki i bardzo dok豉dnie wyrobi ciasto. 

Rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 1 cm. (stolnic podsypywa m彗, bo ciasto jest do嗆 klej帷e). Szklank wykrawa k馧ka i w ka盥ym za pomoc kieliszka zrobi dziurk. Ma貫 kawa趾i sma篡豉m i wychodzi造 z tego p帷zusie, kt鏎e nadziewa豉m d瞠mem.

Sma篡 na rozgrzanym oleju z obu stron.

20151008_145247

Takiego przepisu szuka豉m :)

Nie wymaga pracy, wystarczy 5 minut przygotowania i 2 godziny czekania. 

Idealne na jesienne wieczory przed telewizorem, kawa貫k ciasta i szklaneczka mleka.

20150909_115004

SKxDNIKI:

5 jajek w temp. pokojowej

5 szklanek m彗i tortowej

1 szklanka cukru

1 造磬a cukru waniliowego

1 szklanka letniego mleka

1 szklanka oleju

10 dag 鈍ie篡ch dro盥篡

 

DODATKOWO

鈍ie瞠 lub suszone owoce (u mnie suszona 簑rawina)

 

KRUSZONKA

40 g. cukru pudru

80 g. mas豉

120 g. m彗i

 

Na dno du瞠j miski pokruszy dro盥瞠. Nast瘼nie rozsypa cukier i cukier waniliowy. Wla letnie mleko i olej. Jajka roztrzepa w osobnym naczyniu i przela do miski. Na samym ko鎍u przesia m彗 ze szczypt soli.

Misk przykry i odstawi na 2 godziny.

Po dw鏂h godzinach wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza. Blach (25x34) wy這篡 papierem do pieczenia i wy這篡 ciasto. Na wierzchu pouk豉da owoce. Ca這嗆 posypa kruszonk.

Ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 45 min.

20150909_071235

Obiecywa豉m sobie, 瞠 b璠 tu cz窷ciej zagl康a! Ni i co? I zn闚 mi wstyd bo s這wa nie dotrzyma豉m :(

Zaleg這軼i mi si narobi這, zdj耩 kilka przyby這, kilogram闚 uby這 ;) i jestem!

Wys豉豉m Syna do szko造, m捫 d逝瞠j w pracy, obiad zrobiony, wi璚 siadam i cho troszk zaleg這軼i nadrabiam :)

A zaczynam od...niebia雟ko pysznych plack闚 z cukinii. Nigdy nie pomy郵a豉m, 瞠 z cukinii mo積a zrobi placki. W tym roku by這 jej tak du穎, dosta豉m ogromne ilo軼i i robi豉m co mog豉m aby si nie popsu豉 a pysznie smakowa豉. W domku mamy zapas pysznego ketchupu z cukinii (standardowo), kilkana軼ie s這ik闚 leczo na zim (s這ik leczo = obiad w 5 minut) no i te placuszki....

20150902_1500131

SKxDNIKI:

ok. 1 kg cukinii

s鏊

 

2-3 jajka

1 niezbyt wielka cebula cukrowa

ok. 150 gr. m彗i

gar嗆 kopru

pieprz

 

Cukini obra i zetrze na grubych oczkach.

Posypa sol i odstawi na ok. 20 minut.

Po tym czasie DOKxDNIE odcisn望 z nadmiaru wody.

Do odci郾i皻ej cukinii doda jajka, koperek i drobniutko posiekan cebul. Doprawi pieprzem i dodawa partiami m彗. Ciasto musi by g瘰te, trzeba je wyk豉da a nie wylewa na patelni.

Sma篡 na z這to. Najlepiej smakuj z sosem czosnkowym. 

20150902_1500042

 

 

czwartek, 30 lipca 2015

... a nic si nie chce samo zrobi :( Za tydzie ruszamy na kilka dni nad morze, wi璚 chcia豉bym zamkn望 w s這ikach troszk przysmak闚. Wczoraj na targu kupi豉m kilka warzyw, owoce oczywi軼ie nasze i grzechem by這by tego nie wykorzysta.

Brzoskwinie w syropie ju zrobione.

Wi郾ie si dryluj i d瞠mik jeszcze dzi si zrobi.

 20150726_1823541

Kawa, daj帷a energii ju stygnie ;)

 20150726_182429

Cukinia za chwil doczeka si pokrojenia i kolejna partia ketchupu dla smakoszy b璠zie gotowa.

 20150726_181529

A buraki... chyba musz poczeka do jutra.

 20150726_182530

Chcia豉bym jeszcze zrobi og鏎ki i przecier, ale czy zd捫?!

niedziela, 26 lipca 2015

Maj帷 bardzo wybrednego syna (i m篹a r闚nie), musz sporo si nag這wi "CO DZI NA OBIAD?!" Pomy郵a豉m, 瞠 idealn alternatyw dla kotlet闚 mielonych b璠 klopsy lub pulpety. Jak zwa tak zwa, ale wysz造 palce liza. Najwa積iejszy, m鎩 wybredny degustator wprost si zachwyca :)

 20150726_161209

Sk豉dniki:

1 kg mi瘰a mielonego (ja u篡wam wieprzowego)

2 jajka

6 造瞠k kaszki kukurydzianej

1 cebula

pieprz i s鏊 

 

SOS

1 litr wody

1/3 pora

1 marchewka

3 pomidory

3 造瞠czki koncentratu pomidorowego

listek laurowy

oregano

s鏊

鈍ie篡 koperek

2 czubate 造磬i m彗i

 

Do zmielonego mi瘰a doda drobniutko posiekan cebul, 2 jajka, kaszk kukurydzian, pieprz i s鏊. Wszystko wyrobi jak na kotlety mielone.

Do garnka wla litr wody, doda listek, obran i pokrojon w plasterki marchewk, pokrojonego pora, obrane ze sk鏎y i pokrojone w kostk pomidory, koncentrat pomidorowy oraz oregano.

Wywar gotowa ok. 5 minut od zagotowania.

Uformowa pulpeciki (wielko嗆 dowolna) i wrzuca partiami do sosu.

Gotowa ok. 20 minut na ma造m ogniu.

Po ugotowaniu wyj望 pulpeciki na talerz i w tym czasie zag窷ci sos, 2 造磬i m彗i rozrobi w niewielkiej ilo軼i zimnej wody, dok豉dnie wymiesza, 瞠by nie by這 grudek i wolniutko wlewa do sosu. Dok豉dnie wymiesza i pogotowa kilka minut.

Doda ugotowane pulpety i chwil pogotowa.

Podawa z ry瞠m, kasz lub ziemniaczkami.

SMACZNEGO

20150726_1613192

 

 

 Po zjedzeniu wszystkich klops闚, zosta這 do嗆 sporo sosu. Wla豉m do s這ik闚 i zapasteryzowa豉m. B璠zie idealny, gdy trzeba b璠zie zrobi obiad na szybko.

poniedzia貫k, 20 lipca 2015

Idealny deser dla dzieci ... oczywi軼ie GOFRY :)

Ostatnio WSZYSTKIE DZIECI NASZE S, bo odk康 zacz窸y si wakacje mam pe貫n dom dzieci (w tym tylko jedno moje).

A, 瞠 ciocia Monika lubi rozpieszcza i na dodatek serce si cieszy jak dzieciom smakuje.

20150708_195208

Sk豉dniki:

2 szkl. m彗i

2 造瞠czki proszku do pieczenia

2 szkl. mleka (ja daj wod niegazowan)

1/3 szkl. oleju

2 jajka (bia趾o i 鄴速ko oddzielnie)

szczypta soli

2 造磬i cukru

 

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, nast瘼nie zmiksowa z mlekiem (lub wod), olejem i 鄴速kami.

Odstawi na 10 minut. 

Bia趾a ubi na sztywno z sol i cukrem. Doda do ciasta i delikatnie wymiesza.

Gofrownic mocno rozgrza. Przed wlaniem porcji ciasta nale篡 posmarowa olejem.

Wla porcj ciasta i piec do zrumieniania. Ja mam bardzo s豉b gofrownic, wi璚 piek豉m ka盥 parti ok. 10 minut.

 20150708_195227

安ie瘸 bu趾a wype軟iona pysznym mi瘰nym farszem ..... to rewelacyjna przek御ka, kt鏎a jest tak syc帷a, 瞠 z powodzeniem mo瞠 zast徙i posi貫k. Idealna na 郾iadanie, obiad lub jako co na przyj璚ie.

20150701_145510

Sk豉dniki:

4 bu趾i kajzerki

2 cebule

30 dkg mi瘰a mielonego

2 造磬i ketchupu

1/2 papryki

s鏊 i pieprz

ew. ser 鄴速y

 

Bu趾i przekroi, wydr捫y mi捫sz (mi捫szu nie wyrzuca). Obran cebul pokroi w kostk. 

Na patelni usma篡 mi瘰o mielone, doda rozdrobniony mi捫sz z bu貫k i cebul. Podsma篡 i zdj望 z ognia. Doprawi ketchupem, sol i pieprzem.

Wydr捫one bu趾i nafaszerowa usma穎nym mi瘰em, na dno ka盥ej mo積a po這篡 plaster sera 鄴速ego. Ser mo積a r闚nie po這篡 na wype軟ione bu趾i.

Zapieka w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

20150701_1454252

 

pi徠ek, 10 lipca 2015

Przepis闚 na murzynek s tysi帷e, ale ten jest z przepisu mojej mamusi.

Najlepszy na 鈍iecie. Wilgotny (nawet po kilku dniach, nie obsycha jak wi瘯szo嗆 ciast) i ekspresowy w przygotowaniu.

Nawet m鎩 m捫 i te軼iowa, kt鏎zy nie przepadaj za ciastem czekoladowym, zajadaj si nim :)

Trzymaj帷 si proporcji, to ciasto nie mo瞠 si nie uda.

DSC00675

Sk豉dniki:

2 jajka

2 szkl. m彗i

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

szczypta soli

1,5 造磬i kakao

1,5 造瞠czki sody

1/2 s這ika d瞠mu (najlepiej wi郾iowego)

 

Wszystkie sk豉dniki (poza d瞠mem) dok豉dnie zmiksowa. Gdy ju b璠 po陰czone doda d瞠m i delikatnie wymiesza z reszt sk豉dnik闚.

Przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i posypanej bu趾 tart.

Piec ok. 50-60 min w temp. 180 stopni. Sprawdzi patyczkiem.

Gdy wystygnie posypa cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

DSC006781

 

 

niedziela, 28 czerwca 2015

Robi豉m je pierwszy raz i m鎩 Syn ju za nimi przepada. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest takie trudne. Smakuj tak samo pysznie jak w chi雟kiej restauracji.

20150624_164301

 

Sk豉dniki (na ok 12 sztuk):

pier z kurczaka

du瘸 marchew

1/4 kapusty peki雟kiej

cebula

1 jajko

pieprz

sos sojowy

12 p豉t闚 papieru ry穎wego

70 g makaronu ry穎wego nitki

olej do g喚bokiego sma瞠nia  

 

Kurczaka kroimy bardzo drobno. Podsma瘸my na odrobinie oleju, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym.

Zdejmujemy z patelni.

Cebul drobniutko siekamy, podsma瘸my i dodajemy do kurczaka.

Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Kapust drobno kroimy.

Podsma瘸my razem na patelni, dodajemy do farszu.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcj na opakowaniu, odcedzamy i siekamy na drobne kawa趾i. R闚nie dodajemy do farszu.

Do ca這軼i wbijamy jajko, dodajemy jeszcze troch sosu sojowego i pieprzu, wszystko razem dok豉dnie mieszamy.

 

Papier ry穎wy moczy (pojedynczo) w gor帷ej wodzie i uk豉da na drewnianej desce.

Na papier ry穎wy na這篡 造磬 farszu. Dolny brzeg papieru ry穎wego zawijamy na farsz, nast瘼nie zbieramy papier z bok闚 robi帷 zak豉dki do 鈔odka, a w ko鎍u ca陰 cz窷 z farszem przetaczamy, zawijaj帷 reszt sajgonki. Zwijamy dok豉dnie tak jak krokiety.

Gotowe sajgonki odk豉damy na p馧 godziny by obesch造.

W rondelku rozgrzewamy spor ilo嗆 t逝szczu (na wysoko嗆 sajgonki).

Sma篡my, a nabior z這tego koloru. Nadmiar t逝szczu ods帷zamy na r璚zniku papierowym.

Najlepiej smakuj z ry瞠m, chi雟k sur闚k i ulubionym sosem.

Dieta wcale nie musi by nudna! Bywa te pyszna, tylko CZEMU TAK MAΜ - ja si pytam! Jeden z niewielu posi趾闚, kt鏎y wspominam NAJ. Je郵i chodzi o krewetki, to jestem totaln amatork, ale naprawd mi posmakowa造. Niestety moim panom nie przypad造 do gustu, ale ja b璠 wraca do tego dania. Z czystym sumieniem polecam.

20150519_152029

makaron razowy spaghetti 50g

krewetki 31/40 200g

pomidorki koktajlowe 15 szt.

czosnek 2 z帳ki

tymianek 2 ga陰zki

natka pietruszki

li嗆 laurowy 3 szt.

cytryna 0,5 szt.

oliwa z oliwek  

pieprz do smaku

 

Krewetki obieramy i wyci庵amy przew鏚 pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i sk鏎 z wyci郾i皻ej cytryny. Natk pietruszki, tymianek i li嗆 laurowy zwi您ujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Podlewamy wod i gotujemy do czasu, a krewetki b璠 gotowe. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj podan na opakowaniu. Pomidorki kroimy na p馧 i mieszamy z poszatkowanym czosnkiem, oliw i poszatkowan natk pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelni, dodajemy odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na ma造m ogniu. Przed podaniem, mo瞠my skropi ca這嗆 jeszcze odrobin soku z cytryny.

Jak wiecie, nie jestem mi這郾iczk jedzenia fit, ale ostatnio i mnie zdarza si tak jada. Bywaj dni, 瞠 na sam my郵 o jedzeniu jest mi niedobrze, ale bywaja 郾iadanie r闚nie pyszne jak to :) i to na mojej diecie :)

20150518_0820141

30g ry簑 br您owego

75g jab趾a

1 造磬a p豉tk闚 migda這wych

1 造磬a orzech闚 w這skich drobno pokrojonych

1 造瞠czka miodu gryczanego

1/2 造瞠czki cynamonu

 

Jab趾o obieramy, drobno kroimy i dok豉dnie mieszamy z cynamonem. Do naczynia nak豉damy ry, posypujemy orzechami, migda豉mi i jab趾iem i polewamy miodem.

 

sobota, 27 czerwca 2015

Moja wina, moja bardzo wielka wina ;)

ROK!!! Ponad...tyle mnie tu nie by這, ale postanawiam popraw :)

Jednym w powod闚 by brak aparatu, ale ju jest i b璠 tu zagl康a cz窷ciej.

Przez ten czas piek豉m, gotowa豉m, sma篡豉m i ... odchudza豉m si (jak to kobieta).

Mam kilka nowych, pysznych i sprawdzonych przepis闚. Od dzi wszystko co smaczne, wrzuc na bloga.

 

Pozdrawiam.

 

wtorek, 25 marca 2014

Spaghetti bolognese jest jednym z ulubionych da mojego synka. Sk豉da si ono mi璠zy innymi z mi瘰no - pomidorowego sosu.

Prawie w ka盥ym sklepie mo瞠my kupi gotowy sos, do kt鏎ego wystarczy doda tylko mi瘰o i pola makaron, ale... to nie to samo! U nas w domu nie u篡wa si "gotowc闚". Wszystko staramy si robi sami. A ten sos jest rewelacyjny, na sta貫 zago軼i w naszej kuchni.


Sk豉dniki:

* 300g mi瘰a mielonego

* puszka krojonych pomidor闚

* 3 z帳ki czosnku

* du瘸 cebula

* 5 造瞠k oliwy z oliwek

* zio豉 prowansalskie, oregano, bazylia, s鏊 i pieprz

Ja doda豉m jeszcze p馧 zielonej papryki. Do sosu mo積a r闚nie doda marchewk i inne warzywa wg uznania.

Cebul pokroi w drobn kostk i podsma篡 na oliwie wraz z przeci郾i皻ym czosnkiem.

Doda mi瘰o i dusi pod przykryciem ok. 15 minut.

Nast瘼nie doda pomidory, doprawi zio豉mi, sol i pieprzem. Poddusi kilka minut.



Kotleciki ziemniaczane - od podhala雟kich moskoli r騜ni si tym, 瞠 panierujemy je w bu販e tartej (albo i nie) i sma篡my na oleju, a moskole pieczemy na suchej patelni lub blasze.

Idealna propozycja na "resztki" ziemniak闚 po obiedzie. Jak by豉m ma陰 dziewczynk moja mamusia cz瘰to je sma篡豉.

Sk豉dniki:

* 1/2 kg ugotowanych ziemniak闚

* 鈔ednia cebula

* jajko

* 100 gr m彗i ziemniaczanekj

* s鏊, pieprz

Ostudzone ziemniaki przepu軼i przez prask. Cebulk zeszkli na patelni lub zmieli surow.

Doda jajko, m彗 oraz przyprawi. Wymiesza i wyrobi ciasto.

Uformowa kotlety, panierowa w bu販e i sma篡 na rozgrzanym oleju.


wtorek, 11 marca 2014

Rogaliki s idealne do popo逝dniowej kawy.

M鎩 Synek, kt鏎y sporadycznie je s這dko軼i (alergia na mleko) poch豉nia je :) Zjad a 7 sztuk na raz. Niewielk ilo嗆 mleka, jaka jest w przepisie, zast徙i豉m mlekiem ry穎wym.

Nadziewa te mo瞠my wieloma sk豉dnikami (u mnie powid豉 i czekolada w kostkach).

Z 32 sztuk, kt鏎e wychodz z danego przepisu, nie pozosta ani jeden :)



Ciasto:

*0,5 kostki dro盥篡 (5 dag)
*5 造瞠k zimnego mleka
*2 jajka
*2 造瞠czki proszku do pieczenia
*0,5 kg m彗i
*1 kostka margaryny
*1 cukier waniliowy
*2 造磬i cukru

* 1 jajko do posmarowania

Nadzienie do wyboru:
* marmolada, powid豉, nutella lub czekolada w kostkach.



W misce po陰czy wszystkie sk豉dniki: m彗a, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia.

Szybko zagnie嗆 ciasto r瘯oma, doda dro盥瞠. Jeszcze raz zagnie嗆. W razie potrzeby lekko podsypa m彗.

Zawin望 ciasto w lnian 軼iereczk i w這篡 do lod闚ki na 1,5-2 godzin.

Po wyj璚iu z lod闚ki podzieli na 4 r闚ne cz窷ci.

Ka盥 cz窷 kolejno rozwa趾owa tworz帷 ko這. Podzieli je na 8 tr鎩k徠闚. Przy rozwa趾owywaniu podsypywa m彗.

Na szerszym boku po這篡 nadzienie, ok. 3/4 造瞠czki lub po 1 kostce czekolady. Zawin望 w rogalik.

U這篡 na du瞠j blaszce (a najlepiej dw鏂h - bo rogaliki lekko urosn podczas pieczenia) wy這穎nej papierem do pieczenia.

Rozk堯ci widelcem jajko i posmarowa wszystkie rogaliki p璠zelkiem. Posypa: br您owym cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.



T逝sty czwartek ju za nami, wi璚 i u mnie nie mog這 zabrakn望 domowych p帷zk闚. Ja osobi軼ie wol kupne, ale m鎩 m捫 uwielbia domowe. Nigdy nie robi豉m p帷zk闚, wi璚 ba豉m si, 瞠 za pierwszym razem mo瞠 co nie wyj嗆, ale wysz造 bardzo dobre :)



Sk豉dniki
na oko這 25 p帷zk闚
*4 szklanki m彗i pszennej lub tortowej (+ m彗a do podsypania je郵i
ciasto si lep)
*6 鄴速ek
*3 czubate造磬i cukru
*50 g mas豉
*50- 60 g dro盥篡
*1 szklanka letniego mleka
szklanki jogurtu naturalnego
*1/2 造瞠czki soli
*2 造磬i spirytusu
t逝szcz do sma瞠nia (olej, smalec)
konfitura do nadziania
Przygotowa zaczyn: 3 造磬i mleka podgrza, doda jogurt, 1 造磬 cukru i dro盥瞠, dobrze rozmiesza i zostawi do wyro郾i璚ia.
草速ka dobrze utrze z pozosta造m cukrem, doda m彗, wyro郾i皻e dro盥瞠, letnie mleko, s鏊, alkohol i wyrobi ciasto. Nast瘼nie doda roztopione ale sch這dzone mas這 i ponownie dobrze ciasto wyrobi (przez kilka minut, 瞠by by這 puszyste). Zostawi do wyro郾i璚ia na
oko這 60 minut w ciep造m miejscu - powinno przynajmniej podwoi swoj obj皻o嗆.
Gdy ciasto znacznie zwi瘯szy obj皻o嗆 uformowa niewielkie p帷zki, od這篡 je na desk posmarowan olejem albo wy這穎n papierem do pieczenia, lekko
sp豉szczy, przykry 軼iereczk i zostawi aby podros造. Nie opr鏀za m彗, bo b璠zie si przypala w trakcie sma瞠nia. Rozgrza t逝szcz i wk豉da p帷zki i sma篡 na niewielkim ogniu. Gdy p帷zki si zrumieni przewr鏂i je na drug stron.
Gotowe p帷zki wyjmowa 造磬 cedzakow, ods帷zy z t逝szczu na papierowym r璚zniku. Gdy przestygn nadzia konfitur (szpryc cukiernicz).
Posypa cukrem pudrem, albo polukrowa.




 
1 , 2 , 3 , 4