RSS
niedziela, 17 listopada 2013

Idealna dla mi這郾ik闚 czekolady. W smaku wyra幡ie wyczuwalna jest zar闚no 郵iwka jak i czekolada. Konfitura jest doskona造m dodatkiem do nale郾ik闚, tost闚 czy po prostu do chleba.
Podczas gotowania w kuchni ob喚dnie pachnie pomara鎍zami. Moja rodzinka za czekolad nie przepada, wi璚 w przysz造m roku zrobi tylko z pomara鎍z.

Sk豉dniki:

1,5 kg 郵iwek w璕ierek

500g cukru 瞠luj帷ego 2: 1

1 pomara鎍za

100g gorzkiej czekolady

奸iwki umy, przekroi na p馧 i wypestkowa. Po堯wki 郵iwek pokroi w drobn kostk.

Pokrojone 郵iwki wymiesza dok豉dnie z cukrem 瞠luj帷ym i pozostawi na noc (lub na 12godz.), aby owoce pu軼i造 sok (soku nie odlewamy!)

Na nast瘼ny dzie 軼i望 cienko sk鏎k z po這wy pomara鎍zy i drobno posieka. Wycisn望 sok z pomara鎍zy. Sok i sk鏎k doda do 郵iwek. Ca這嗆 prze這篡 do garnka.

Czekolad drobno posieka. Odstawi na bok.

奸iwki zagotowa. Ca這嗆 mieszaj帷 doprowadzi do wrzenia. Od zagotowania, gotowa na 鈔ednim ogniu co najmniej 1 godzin, cz瘰to mieszaj帷 aby nie przypali.

Kolejno doda posiekan czekolad. Ca這嗆 wymiesza.

Konfitur prze這篡 do czystych s這iczk闚 i mocno zakr璚i.

Placki ziemniaczane dla mojego m篹a mog造by nie istnie ale placek po w璕iersku – wr璚z przeciwnie. Ostatnie wakacje sp璠zili鄉y nad polskim morzem. Jak to zwykle bywa, sto這wali鄉y si w restauracjach. Pierwsze pytanie jakie zazwyczaj pada這 z ust mojego ma鹵onka to pytanie o placek po w璕iersku. Je郵i go nie by這, wychodzili鄉y i restauracja by przez niego skre郵ona.

Jest to danie bardzo syc帷e i do嗆 pracoch這nne, ale efekt ko鎍owy i zadowolone miny moich pan闚 – bezcenne :)

Gulasz:

1 kg mi瘰a wieprzowego (u mnie szynka) lub wo這wego

3-4 造磬i m彗i

1 litr bulionu

2 du瞠 cebule

2 papryki czerwone

10 dag pieczarek

kilka 造瞠k oleju

z帳ek czosnku

li嗆 laurowy

3-4 ziarnka ziela angielskiego

2 造磬i papryki s這dkiej w proszku

szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)

1 造磬a przecieru pomidorowego

pieprz, ew. s鏊

Placki ziemniaczane

1,5 kg ziemniak闚

1 jajko

2 czubate 造磬i m彗i

1 cebula

s鏊, pieprz

olej do sma瞠nia

Mi瘰o pokroi w kostk i obtoczy w m帷e. Prze這篡 na sito i usun望 nadmiar m彗i.

Na patelni dobrze rozgrza olej i wrzuci mi瘰o.

W garnku zagotowa bulion (w 700ml wody rozpu軼i 1 kostk roso這w).

Do bulionu wrzuci zarumienione mi瘰o, li嗆 laurowy i ziele angielskie.

Cebul pokroi w kostk i usma篡 na t逝szczu pozosta造m po mi瘰ie. Usma穎n cebul wrzuci do gulaszu. Wcisn望 r闚nie czosnek. Gotowa na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Pieczarki obra i pokroi w kostk. Wrzuci na patelni i podsma篡, a wyparuje z nich woda.

Papryk pokroi w kostk.

Do gulaszu wrzuci papryk, pieczarki, przecier pomidorowy i papryk w proszku. Gotowa na wolnym ogniu przez nast瘼n godzin cz瘰to mieszaj帷. Pod koniec gotowania doda pieprz. Ja gotowy gulasz zag窷ci豉m m彗.

W tym czasie przygotowa mas ziemniaczan na placki.

Ziemniaki zetrze razem z cebul. Ja placki robi w malakserze. Zmiksowane na g豉dko ziemniaki i cebul przek豉damy na sito, aby pu軼i造 wod. Po chwili odlewamy wod a do pozosta貫j na dnie skrobi dodajemy mas ziemniaczan, 2 pe軟e 造磬i m彗i i jajko. Przyprawiamy sol i pieprzem. Dok豉dnie mieszamy.

Gdy ju gulasz b璠zie gotowy, mo積a zacz望 sma篡 placki.

Na patelni rozgrzewamy olej i sma篡my do嗆 du瞠 placki. Usma穎ny placek ziemniaczany na這篡 na du篡 p豉ski talerz. Na po堯wk placka na這篡 gulasz i przykry drug po堯wk (z這篡 jak omleta) lub pola bezpo鈔ednio gulaszem.