RSS
poniedzia貫k, 04 marca 2013

Nie s康zi豉m, 瞠 ciasto marchewkowe mo瞠 by tak smaczne. W smaku przypomina piernik, marchewka jest prawie niewyczuwalna. I do tego ta polewa z serka kanapkowego.

Do zrobienia zdj璚ia zosta mi tylko jeden kawa貫k. Go軼ie by zachwyceni :)

Sk豉dniki:

200 g cukru
1 造磬a kakao
4/5 szklanki oleju ro郵innego
4 jajka
275 g m彗i
1 造瞠czka cukru waniliowego
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki soli
1 造瞠czka sody oczyszczonej
2 造瞠czki cynamonu
400 g marchwi startej na grubej tarce
60 g rodzynek
50 g posiekanych orzech闚 laskowych

Spos鏏 przygotowania:

Cukier, kakao i olej ubijamy razem mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy m彗 z przyprawami, a nast瘼nie marchewk, rodzynki i orzechy. Ciasto przelewamy do okr庵貫j formy (鈔ednica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175蚓 ok. 50 minut.

Polewa

Sk豉dniki:

60 g margaryny
125 g cukru pudru
1 造瞠czka cukru waniliowego
100 g serka typu kanapkowy
Gar嗆 upra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Spos鏏 przygotowania:

Do margaryny dodajemy cukier puder i ucieramy obydwa sk豉dniki tak, aby si ze sob po陰czy造. Dodajemy cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na g豉dk mas tak, aby nie powsta造 grudki (ok. 5 minut). Ciasto smarujemy polew, posypujemy p豉tkami migda這wymi.

Mmmmmmm ….. jaki pyszny …..

Zrobi豉m pierwszy raz i od razu uwiod這 mnie smakiem.

Pyszny, wspania造, delikatny, rozp造waj帷y si w ustach. A to, 瞠 jest do嗆 kaloryczny – to co! Zjad豉m chyba sze嗆 kawa趾闚 ;)

MASA KAKAOWA:
¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 造磬i kakao

Wszystkie sk豉dniki zagotowa i ostudzi ca陰 mas.

CIASTO:
1 ½ szklanka m彗i
5 jaj
1 造瞠czka sody
1 造瞠czka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

Bia趾a ubi z cukrem, dodawa po 1 鄴速ku. Wla do tego wystudzon mas kakaow, doda m彗, proszek i sod. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

MASA SEROWA:
1 kostka mas豉
6 造瞠k cukru
½ kg sera twarogowego mielonego

Utrze mas這 z cukrem i doda ser.

BITA 危IETANA:
0,5 l 鄉ietany 30%
3 造磬i cukru pudru
2 fixy do smietany

DODATKOWO:
2 s這iki d瞠mu z czarnej porzeczki

½ tabliczki gorzkiej czekolady (starta na ma造ch oczkach)

gar嗆 zmielonych (zblendowanych) orzech闚 laskowych


WARSTWY:
Ciasto przekroi na 2 cz窷ci i uk豉da po kolei:
1. ciasto
2. d瞠m
3. masa serowa
4. ciasto
5. d瞠m
6. bita 鄉ietana
7. posypka z gorzkiej czekolady i orzech闚

niedziela, 03 marca 2013

Ten przepis go軼i u mnie na stole od niedawna, zrobi豉m j po raz trzeci – za ka盥ym razem udaje si idealnie. Nigdy jej nie robi豉m bo NIE CIERPI szpinaku. Ale jak spr鏏owa豉m stwierdzam, 瞠 smak serka i odpowiednia ilo嗆 czosnku „zabijaj” smak szpinaku. Go軼ie byli zachwyceni – mam nadziej, 瞠 nie z grzeczno軼i :)

Sk豉dniki:

1 opakowanie mro穎negoszpinaku

2 opakowania (po 150 g.) w璠zonego 這sosia w p豉tach

4 jajka

2 opakowania serka typu Almette (鄉ietankowy lub czosnkowy)

1 造磬a mas豉

6 z帳k闚 czosnku

s鏊

pieprz

Szpinak podsma瘸my na patelni z mas貫m, 2 z帳kami czosnku przeci郾i皻ym przez prask. Doprawiamy sol i pieprzem. Na sitku ods帷zamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygni璚ia. 草速ka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na du膨 blach wy這穎npapieremdo pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 190蚓. Przestygni皻y placek smarujemy r闚nomiernie serkiem wymieszanym z 4 z帳kami czosnku, a na nim uk豉damy p豉ty 這sosia, tak aby przykry造 ca陰 powierzchni szpinakowego placka. Nast瘼nie zwijamy tak jak rolad i 軼i郵e okr璚amy foli do 篡wno軼i. Wk豉damy do lod闚ki na kilka godzin.

Ka盥y ma sw鎩 ulubiony przepis na jajka faszerowane. Ja pr鏏owa豉m kilku i zdecydowanie zostaj przy tym.

Przed zbli瘸j帷ymi si 鈍i皻ami Wielkanocnymi, mo瞠 kto z Was r闚nie polubi je tak jak ja.

Jakie to proste – a jakie pyszne :)

Sk豉dniki:

jajka

szczypiorek

ser 鄴速y

majonez

s鏊 i pieprz

Powy窺ze sk豉dniki wg uznania.

Jajka ugotowa na twardo. Ostudzi, obra, przekroi wzd逝 i delikatnie wyj望 鄴速ka.

Kawa貫k sera zetrze na tarce o drobnych oczkach, szczypior drobno posieka. 草速ka, ser, szczypior, majonez i przyprawy wymiesza na g豉dk mas. ㄊ瞠czk nape軟i bia趾a jaj i u這篡 na talerzu.

….. czyli co na z帳 ;)

Sk豉dniki:

20 plastr闚 szynki (np. konserwowej)

10 jajek

1 s這iczek chrzanu 鄉ietankowego

ok. 2 pe軟ych 造瞠k majonezu

1 l. 瞠latyny

s鏊, pieprz

Gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w kostk. Do jajek dodajemy majonez i chrzan, solimy pieprzymy do smaku.

W jeden plasterek szynki zawijamy farsz, uk豉damy na p馧misku obok siebie. Przygotowujemy 瞠latyn wg przepisu. Przygotowan i „udekorowan” szynk zalewamy wystudzon 瞠latyn i wstawiamy do lod闚ki do st篹enia.