RSS
wtorek, 25 marca 2014

Spaghetti bolognese jest jednym z ulubionych da mojego synka. Sk豉da si ono mi璠zy innymi z mi瘰no - pomidorowego sosu.

Prawie w ka盥ym sklepie mo瞠my kupi gotowy sos, do kt鏎ego wystarczy doda tylko mi瘰o i pola makaron, ale... to nie to samo! U nas w domu nie u篡wa si "gotowc闚". Wszystko staramy si robi sami. A ten sos jest rewelacyjny, na sta貫 zago軼i w naszej kuchni.


Sk豉dniki:

* 300g mi瘰a mielonego

* puszka krojonych pomidor闚

* 3 z帳ki czosnku

* du瘸 cebula

* 5 造瞠k oliwy z oliwek

* zio豉 prowansalskie, oregano, bazylia, s鏊 i pieprz

Ja doda豉m jeszcze p馧 zielonej papryki. Do sosu mo積a r闚nie doda marchewk i inne warzywa wg uznania.

Cebul pokroi w drobn kostk i podsma篡 na oliwie wraz z przeci郾i皻ym czosnkiem.

Doda mi瘰o i dusi pod przykryciem ok. 15 minut.

Nast瘼nie doda pomidory, doprawi zio豉mi, sol i pieprzem. Poddusi kilka minut.



Kotleciki ziemniaczane - od podhala雟kich moskoli r騜ni si tym, 瞠 panierujemy je w bu販e tartej (albo i nie) i sma篡my na oleju, a moskole pieczemy na suchej patelni lub blasze.

Idealna propozycja na "resztki" ziemniak闚 po obiedzie. Jak by豉m ma陰 dziewczynk moja mamusia cz瘰to je sma篡豉.

Sk豉dniki:

* 1/2 kg ugotowanych ziemniak闚

* 鈔ednia cebula

* jajko

* 100 gr m彗i ziemniaczanekj

* s鏊, pieprz

Ostudzone ziemniaki przepu軼i przez prask. Cebulk zeszkli na patelni lub zmieli surow.

Doda jajko, m彗 oraz przyprawi. Wymiesza i wyrobi ciasto.

Uformowa kotlety, panierowa w bu販e i sma篡 na rozgrzanym oleju.


wtorek, 11 marca 2014

Rogaliki s idealne do popo逝dniowej kawy.

M鎩 Synek, kt鏎y sporadycznie je s這dko軼i (alergia na mleko) poch豉nia je :) Zjad a 7 sztuk na raz. Niewielk ilo嗆 mleka, jaka jest w przepisie, zast徙i豉m mlekiem ry穎wym.

Nadziewa te mo瞠my wieloma sk豉dnikami (u mnie powid豉 i czekolada w kostkach).

Z 32 sztuk, kt鏎e wychodz z danego przepisu, nie pozosta ani jeden :)



Ciasto:

*0,5 kostki dro盥篡 (5 dag)
*5 造瞠k zimnego mleka
*2 jajka
*2 造瞠czki proszku do pieczenia
*0,5 kg m彗i
*1 kostka margaryny
*1 cukier waniliowy
*2 造磬i cukru

* 1 jajko do posmarowania

Nadzienie do wyboru:
* marmolada, powid豉, nutella lub czekolada w kostkach.



W misce po陰czy wszystkie sk豉dniki: m彗a, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia.

Szybko zagnie嗆 ciasto r瘯oma, doda dro盥瞠. Jeszcze raz zagnie嗆. W razie potrzeby lekko podsypa m彗.

Zawin望 ciasto w lnian 軼iereczk i w這篡 do lod闚ki na 1,5-2 godzin.

Po wyj璚iu z lod闚ki podzieli na 4 r闚ne cz窷ci.

Ka盥 cz窷 kolejno rozwa趾owa tworz帷 ko這. Podzieli je na 8 tr鎩k徠闚. Przy rozwa趾owywaniu podsypywa m彗.

Na szerszym boku po這篡 nadzienie, ok. 3/4 造瞠czki lub po 1 kostce czekolady. Zawin望 w rogalik.

U這篡 na du瞠j blaszce (a najlepiej dw鏂h - bo rogaliki lekko urosn podczas pieczenia) wy這穎nej papierem do pieczenia.

Rozk堯ci widelcem jajko i posmarowa wszystkie rogaliki p璠zelkiem. Posypa: br您owym cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.



T逝sty czwartek ju za nami, wi璚 i u mnie nie mog這 zabrakn望 domowych p帷zk闚. Ja osobi軼ie wol kupne, ale m鎩 m捫 uwielbia domowe. Nigdy nie robi豉m p帷zk闚, wi璚 ba豉m si, 瞠 za pierwszym razem mo瞠 co nie wyj嗆, ale wysz造 bardzo dobre :)



Sk豉dniki
na oko這 25 p帷zk闚
*4 szklanki m彗i pszennej lub tortowej (+ m彗a do podsypania je郵i
ciasto si lep)
*6 鄴速ek
*3 czubate造磬i cukru
*50 g mas豉
*50- 60 g dro盥篡
*1 szklanka letniego mleka
szklanki jogurtu naturalnego
*1/2 造瞠czki soli
*2 造磬i spirytusu
t逝szcz do sma瞠nia (olej, smalec)
konfitura do nadziania
Przygotowa zaczyn: 3 造磬i mleka podgrza, doda jogurt, 1 造磬 cukru i dro盥瞠, dobrze rozmiesza i zostawi do wyro郾i璚ia.
草速ka dobrze utrze z pozosta造m cukrem, doda m彗, wyro郾i皻e dro盥瞠, letnie mleko, s鏊, alkohol i wyrobi ciasto. Nast瘼nie doda roztopione ale sch這dzone mas這 i ponownie dobrze ciasto wyrobi (przez kilka minut, 瞠by by這 puszyste). Zostawi do wyro郾i璚ia na
oko這 60 minut w ciep造m miejscu - powinno przynajmniej podwoi swoj obj皻o嗆.
Gdy ciasto znacznie zwi瘯szy obj皻o嗆 uformowa niewielkie p帷zki, od這篡 je na desk posmarowan olejem albo wy這穎n papierem do pieczenia, lekko
sp豉szczy, przykry 軼iereczk i zostawi aby podros造. Nie opr鏀za m彗, bo b璠zie si przypala w trakcie sma瞠nia. Rozgrza t逝szcz i wk豉da p帷zki i sma篡 na niewielkim ogniu. Gdy p帷zki si zrumieni przewr鏂i je na drug stron.
Gotowe p帷zki wyjmowa 造磬 cedzakow, ods帷zy z t逝szczu na papierowym r璚zniku. Gdy przestygn nadzia konfitur (szpryc cukiernicz).
Posypa cukrem pudrem, albo polukrowa.