RSS
czwartek, 28 czerwca 2012

Przepis na to ciasto znalaz豉m w Internecie. Nie zrobi這 na mnie wra瞠nia dop鏦i nie zobaczy豉m zdj璚ia. Wygl康a這 znakomicie i stwierdzi豉m, 瞠 mo瞠 warto spr鏏owa. Okaza這 si bardzo proste w przygotowaniu, i co najwa積iejsze, nie zajmuje du穎 czasu.

Smakiem troch przypomina blok czekoladowy, kt鏎y jad豉m maj帷 5 lat. Sp鏚 ciasta jest mocno czekoladowy z wyra幡 nut kokosu. Warto spr鏏owa.

SKxDNIKI:

Ciasto:

150 g mas豉

100 g cukru

1 造瞠czka cukru waniliowego

2 造磬i kakao

1 roztrzepane jajko

200 g pokruszonych herbatnik闚

100 g wi鏎k闚 kokosowych

50 g posiekanych orzech闚 w這skich

20 g rodzynek

Masa:

3 造磬i 瞠latyny

70 g mas豉

2 造磬i mleka

1/2 torebki budyniu waniliowego

200 g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)

Dekoracja:

4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczone w k徙ieli wodnejz odrobin mleka.

W garnku rozpu軼i 150 g mas豉, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko. Podgrzewa na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷, a zg瘰tnieje.

Wsypa pokruszone herbatniki, wi鏎ki, orzechy, rodzynki. Wymiesza i jeszcze ciep造m ciastem wy這篡 dno tortownic (o 鈔ednicy22 cm. – aby nie wysz這 zbyt p豉skie).

Odstawi do ostygni璚ia.

疾latyn rozpu軼i w 1/2 szklanki gor帷ej wody i ostudzi.

W rondelku rozpu軼i 70 g mas豉, doda mleko, budy, cukier puder i sok z cytryny. Wszystko zagotowa i dok豉dnie pomiesza do po陰czenia sk豉dnik闚.

Mas lekko przestudzi i po陰czy z serkami oraz ostudzon 瞠latyn.

Wy這篡 na ciasto w tortownicy.

Sch這dzi w lod闚ce a masa st篹eje.

Udekorowa polew.

Moje Kochane dzieci徠ko niestety jest alergikiem. Nie mo瞠 niczego co jest zwi您ane z mlekiem. Dla nas by這 ciasto herbatnikowe a dla Synka, 瞠by nie by poszkodowany babka piaskowa :o)

Ile by這 rado軼i gdy podczas picia kawy (synu - kawy inki) delektowa si ciastem.

SKxDNIKI:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

szklanka m彗i ziemniaczanej

3 造磬i m彗i pszennej

100 g mas豉

1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu lub sk鏎ka cytrynowa

Zmiksowa mas這 z cukrem. Stopniowo dodawa 鄴速ka oraz zapach lub sk鏎k z cytryny.

Nast瘼nie do masy dodawa m彗i zmieszane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto powinno wyj嗆 bardzo g瘰te.

Bia趾a ubi na sztywno i delikatnie po陰czy z g瘰t mas.

Niewielk form wy這篡 papierem do pieczenia (ja u篡wam silikonowych, wi璚 unikam wyk豉dania papierem i smarowania t逝szczem) i wyla ciasto.

Piec w temperaturze 160oC przez 60 minut.

Uwielbiam kuchni azjatyck a w szczeg鏊no軼i sushi i tzw. "chi雟zczyzn" ..... mniam.

Zawsze jak jestem z m篹em w chi雟kiej restauracji na obiedzie objadam si sur闚k. Jest po prostu pyszna i zapewne ma wi璚ej zwolennik闚.

Przepisu szuka豉m od d逝窺zego czasu a on okaza si banalny i niezwykle pyszny :o)

SKxDNIKI:

1/2 g堯wki bia貫j kapusty

2 marchewki (ja daj wi璚ej)

ZALEWA:

1 du篡 z帳ek czosnku

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki octu (ja daj mniej)

1 造瞠czka soli

Kapust drobno poszatkowa, marchewk zetrze na tarce o grubych oczkach.

ZALEWA:

Czosnek przecisn望 przez prask lub drobniutko posieka.

W rondelku po陰czy olej, cukier, ocet, czosnek oraz s馧. Zagotowa.

Pola warzywa wrz帷 zalew i dok豉dnie wymiesza.

Odstawi do ostygni璚ia, a nast瘼nie wstawi do lod闚ki na kilka godzin lub na ca陰 noc.

SMACZNEGO.

鈔oda, 20 czerwca 2012

Moje ukochane pierogi.....

Jaki rok temu znajoma pocz瘰towa豉 mnie piero磬iem z mozzarell i suszonymi pomidorami. Kupi豉 takie pierogi w sklepie SPECJA WIEJSKI. Kilogram tych pierog闚 kosztowa ponad 70z! Nie spotka豉m ich nigdzie wcze郾iej i nie wiedzia豉mco w nich jest takiego niezwyk貫go, 瞠 kosztuj a tyle. Wystarczy這 spr鏏owa! Zakocha豉m si w nich po pierwszym k瘰ie.

Przepisu na nie szuka豉m wsz璠zie, w internecie, w ksi捫kach kucharskich, pyta豉m znajomych i nic. Nigdzie. Przeszukuj帷 przepisy natrafia豉m na najr騜niejsze farsze - ser, mi瘰o, szpinak, truskawki, jagody, soczewica, kapusta i wiele innych, ale nie by這 nigdzie mozzarelli i suszonych pomidor闚.

Wreszcie na stronie KWESTII SMAKU znalaz豉mprzepis na"piero磬i z mozzarell w sosie z pomidor闚" ale to nie by這 to. Zmodyfikowa豉m przepis, doda豉m co nieco i wysz這 tak:

CIASTO:

3 szklankim彗i

1 szklanka gor帷ej wody

2 造磬i oleju (mo積a bez)

szczypta soli

ok. 5 suszonych pomidor闚 (u篡豉m w zalewie - wcze郾iej zblendowa豉m)

FARSZ:

4 kulki sera mozzarella

1 opakowanie serka mascarpone lub ricotta

1 s這ik suszonych pomidor闚

gar嗆 startego 鄴速ego sera

Zpodanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 ciasto i odstawi na czas robienia farszu.

Farsz: mozzarell zetrze na tarce, pomidory ods帷zy z zalewy i drobno pokroi, doda mascarpone i ser 鄴速y. Ja wspomaga豉m si robotem kuchennym wi璚 farsz wyszed bardziej g豉dki ale tak samo dobry.

Ciasto cienkorozwa趾owa, wycina kr捫ki, nape軟i farszem i gotowa partiami w osolonej wodzie.

Piero磬i s BARDZO kaloryczne ale warto ich spr鏏owa :o)

Najbardziej lubi odsma瘸ne - mniammmm

鈔oda, 13 czerwca 2012

Di皻 Dukana zna chyba ka盥y z nas. Jak zacz窸am j stosowa pierwszy raz uda這 mi si zrzuci 11kg ale po kilku "wpadkach" przesta豉m i kilogramy wr鏂i造. Teraz jest moje trzecie podej軼ie. Idzie raz lepiej, raz gorzej - z naciskiem na gorzej, ale jako idzie. Najgorszy dla mnie jest brak pieczywa, ale kiedy znalaz豉m przepis na chlebek, kt鏎y mi posmakowa (chyba ze wzgl璠u napra穎n cebulk) i polecam ka盥emu aby spr鏏owa.

SKxDNIKI:

6 造瞠k zmielonych otr帳 owsianych

3 造磬i zmielonych otr帳 pszennych

3 造磬i m彗i kukurydzianej

1/2 szklanki mleka 0,5%

torebka suchych dro盥篡

p馧 造瞠czki soli

p馧 造瞠czki s這dziku

4 jajka

gar嗆 pra穎nej cebulki (ja daj ciut wi璚ej)

Do lekko ciep貫go mleka doda s這dzik, jedn 造磬 m彗i i torebk dro盥篡. Wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce, 瞠by dro盥瞠 zacz窸y "pracowa".

草速ka ubi na puch, doda zmielone otr瑿y, pozosta貫 dwie 造磬i m彗i, s鏊 i zaczyn. Dok豉dnie wymiesza. Ja wspomaga豉m si mikserem, 瞠by nie by這 grudek. Na koniec ubi pian z bia貫k, wymiesza delikatnie z ciastem i doda cebulk. Jak kto woli, zamiast cebulki mo瞠 doda inne przyprawy typu kminek, zio豉 itp.

Ciasto przela do formy wy這穎nej papierem do pieczenia (ja piek豉m w foremce silikonowej, kt鏎a nie wymaga papieru ani smarowania t逝szczem) i wstawi do nienagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 - 200oCoko這 25 minut. Sprawdzi patyczkiem czy chlebek jest suchy w 鈔odku.

Po upieczeniu wyj望 chlebek z formy i wstawi do piekarnika aby tam wystyg.

SMACZNEGO.

wtorek, 12 czerwca 2012

Sezon truskawkowy ju dawno rozpocz皻y wi璚 u nas w domu nale郾iki ze 鈍ie篡mi truskawkami mog by na obiad codziennie - zdaniem mojego m篹a oczywi軼ie.

Z podanego ni瞠j przepisu wysz這 mi 12 du篡ch sztuk.

SKxDNIKI:

4 jajka

4 造瞠czki cukru

szczypta soli

2 szklanki m彗i

2 szklanki mleka

1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej)

Do nale郾ik闚 u篡wam blendera i przygotowanie ciasta zajmuje mi maksymalnie 2 minuty.

Jajka, cukier i s鏊 blenduj.

Dodaj mleko, wod i stopniowo m彗.

Do ciasta wlewam 造磬 oleju.

Ja osobi軼ie wol nale郾iki z twarogiem (takim do sernik闚) lub d瞠mem, lecz dla m篹a smakiem z dzieci雟twa s 鈍ie瞠 truskawki "ubite" z cukrem.

SMACZNEGO :o)

pi徠ek, 08 czerwca 2012

Wzie這 mnie na ca貫go :o)

Ca陰 鈔od sp璠zi豉m w kuchni, ciasto dla synka = zakalec jakiego 鈍iat nie widzia.

Ale za to ciasto dla m篹a wysz這 znakomite :o)

Ciasto ciemne:
250 g margaryny - u mnie Kasia
1 szklanka (250 ml) cukru
6 造瞠k wody
2 czubate 造磬i ciemnego kakao
2 造瞠czki cukru waniliowego
1,5 szklanki m彗i tortowej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
4 鄴速ka
4 bia趾a
Mas這, cukier, wod, kakao, cukier waniliowy rozpu軼i w rondlu - nie gotowa. Do przestudzonej masy doda 鄴速ka, m彗 i proszek do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Bia趾a ubi na sztywno ze szczypt soli, doda do masy i delikatnie po陰czy.
Masa serowa:
1 szklanka cukru
500 g mielonego twarogu
1 造磬a maki ziemniaczanej
1/3 kostki mas豉 (rozpu軼i)
2 鄴速ka
2 bia趾a
草速ka utrze z cukrem, doda twar鏬, m彗 ziemniaczan i roztopione mas這. Wszystko wymiesza. Bia趾a ubi na sztywno ze szczypt soli. Po陰czy delikatnie z mas serow.
Na blach (40 x 25 cm) wysmarowan mas貫m i posypan m彗, wy這篡 najpierw ciemne ciasto a na to mas serow – tzn. 造磬 zrobi kleksy z masy serowej na ciemnym cie軼ie (zapadn si w ciasto).
Piec oko這 60 minut temp. 180 stopni
sobota, 02 czerwca 2012

Nie przepadam za bia造m serem i nigdy nie pa豉豉m mi這軼i do sernik闚, ale uwielbiam sernik cioci Marysi z kokosow piank....

W ksi捫ce kucharskiej znalaz豉m przepis na sernik z ros, spr鏏owa豉m i wyszed znakomity!

Jak na pierwszy sernik w 篡ciu (poza sernikiem na zimno) to jestem z siebie dumna :o)

Sk豉dniki na sp鏚:

2 szklanki m彗i

2 造瞠czki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 jajko

2 鄴速ka (bia趾a zostawiamy)

1/2 kostki margaryny

Zagnie嗆 wszystkie sk豉dniki. Nast瘼nie wyklei dno formy (du瞠j, wy這穎nej papierem do pieczenia). Sp鏚 ciasta piec 20 minut w temperaturze 180oC.

Sk豉dniki na mas serow:

1 kgtwarogu chudego lub p馧t逝stego (da豉m t逝sty PROSINENT)

1 szklanka cukru

3 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

1 budy waniliowy lub 鄉ietankowy (da豉m budy bez cukru)

2 jajka

4 鄴速ka (bia趾a zostawi)

kilka kropel aromatu do ciasta

Sk豉dniki na krem bezowy:

6 bia貫k

1 czubata szklanka cukru pudru

Ser zmieli 2 razy (ja nie mieli豉m bo kupi豉m mielony), doda cukier, mleko, olej, budy, aromat, jajka oraz 鄴速ka. Wszystko zmiksowa na jednolit mas. Nast瘼nie mas serow wyj望 na podpieczony sp鏚. Masa b璠zie bardzo rzadka ale tak powinno by. Piec 50 minut w temperaturze 180oC.

Bia趾a ubi na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 minutach wyj望 sernik i na這篡 ubit pian. Zmniejszy temperatur na 150oC i piec ok. 25 minut, do "zez這cenia" si bezy.

Sernik zostawi do wystudzenia.

Kropelki pojawi si same po up造wie oko這 godziny.

疾by by bardziej 軼is造 mo積a przed podaniem w這篡 go do lod闚ki.

SMACZNEGO :o)