RSS
pi徠ek, 07 czerwca 2013

Szybkie danie, kt鏎e mo瞠my przygotowa jako przek御k. Idealnie nadaje si jako „co do w鏚eczki”. Dowolno嗆 sk豉dnik闚 jakich mo瞠my u篡 przy tworzeniu tortilli jest mn鏀two. A wi璚 rolujemy …

Sk豉dniki:

placki tortilli

plasterki ostrego 鄴速ego sera

plasterki w璠liny

kilka listk闚 salaty

czerwona papryka

2 造磬i majonezu

2 造磬i ketchupu

Wykonanie:

Tortille smarujemy sosem z majonezu i ketchupu. K豉dziemy na to sa豉t, po plasterku szynki i sera oraz pokrojon w paseczki papryk. Tortiille zawijamy w ciasny rulon i kroimy na kawa趾i ok 1,5 - 2 cm grubo軼i lub pod skosem.

wtorek, 04 czerwca 2013

Uwielbiam sushi! Swojego czasu zajada豉m si nim kilka razy w tygodniu. W jednej z najlepszych legionowskich restauracji sushi (moim zdaniem oczywi軼ie) kupowa豉m zestaw, w kt鏎ym by豉 sa豉tka z kraba w japo雟kim majonezie (nazwy dok豉dnie nie pami皻am). Po wielu pr鏏ach uda這 mi si zrobi sa豉tk, kt鏎a smakiem bardzo przypomina mi wspomnian sa豉tk.

Sk豉dniki:

1 cebula

1 du篡 zielony og鏎ek

1 awokado

1/4 kostki mas豉

opakowanie krab闚 (250-300 g) lub opakowanie paluszk闚 surimi

2 造磬i majonezu

2 造磬i musztardy

2 造磬i ketchupu

2 szczypty cukru pudru

pieprz i s鏊

cytryna

鈍ie篡 koperek

Spos鏏 przygotowania:

Do paluszk闚 z surimi dodajemy mas這 i mieszamy. Nast瘼nie dodajemy reszt sk豉dnik闚 i 陰czymy z sosem z majonezu, ketchupu, musztardy i cukru pudru.

Do pokrojonego w drobn kostk wydr捫onego mi捫szu awokado, og鏎ka i cebuli dodajemy rozgniecione ugotowane i ostudzone kraby lub paluszki surimi. Do ca這軼i dodajemy mas z majonezu, musztardy, ketchupu i cukru pudru. Dodajemy do smaku pieprz i s鏊. Na koniec skrapiamy cytryn.

poniedzia貫k, 03 czerwca 2013

M鎩 syn nie m鏬 naje嗆 si tymi filecikami. Chcia jeszcze i jeszcze… i mrucza „PYSZNIUUUUTKIE”. Jako danie dla dzieci, podane z frytkami, sprawdzi這 si idealnie. P豉tki kukurydziane dodane do panierki zmieni造 nieco nasz potraw. Ja pola豉m usma穎ne fileciki chi雟kim sosem (z czystego lenistwa – kupnym) i jad豉m obiad z u鄉iechem na twarzy. Chwilowy powr鏒 do dzieci雟twa. Mo瞠 nie jest to najzdrowsze danie, ale raz na jaki czas mo積a zaszale i pozwoli na t odrobin niezdrowego szale雟twa dziecku.

Sk豉dniki :
pier z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
100 g m彗i pszennej
2 jajka
150 g p豉tk闚 kukurydzianych
60 g bu趾i tartej

Przygotowanie kotlecik闚:

Mi瘰o pokroi w paski, posypa przypraw do kurczaka i odstawi na kilka minut do lod闚ki.

P豉tki wrzuci do torebki i rozkruszy do嗆 drobno, wymiesza z bu趾 tart.

Mi瘰o panierowa w m帷e, roztrzepanych jajkach, a na ko鎍u w p豉tkach z bu趾.

Sma篡 na z這ty kolor w gor帷ym oleju. Po usma瞠niu k豉嗆 je na r璚zniku papierowym, 瞠by wch這n掖 nadmiar t逝szczu.

niedziela, 02 czerwca 2013

Wiosenna pogoda dzia豉 na mnie WRESZCIE pozytywnie. Mam ochot siedzie ca貫 dnie w kuchni – gotowa i piec, potem oczywi軼ie je嗆.

Ma鹵onek domaga si od jakiego czasu ciasta z jab趾ami, ale kwietniowa pogoda dzia豉豉 na mnie tak przyt豉czaj帷o, 瞠 nie mia豉m ochoty wychodzi z 堯磬a, wi璚 robi豉m tylko to co musia豉m i wraca豉m pod koc. A do teraz … Nie mia豉m co zrobi z jab趾ami, kt鏎e zalega造 mi w kuchni i nikt nie mia na nie najmniejszej ochoty. Osobi軼ie, nie przepadam za szarlotkami, a do tej, kt鏎 zrobi豉m. Jest naprawd przepyszna. Co prawda troszk pracoch這nna, ale naprawd warto.

Mo瞠 zdj璚ia nie s najleszej jako軼i, ale prosz mi uwierzy, 瞠 w smaku ciasto jest ob喚dne.

Ciasto:

2szkl. m彗i pszennej

3/4 szkl. cukru

p馧 kostki margaryny

1 jajko

1 鄴速ko

造瞠czka proszku do pieczenia

Kruszonka:

upieczony placek kruchy

50 gr.p豉tk闚 migda這wych

2 造磬i cukru

1 造磬a mas豉

Nadzienie:

1 kg kwa郾ych jab貫k

1 opakowanie galaretki cytrynowej

0,5 opakowania galaretki pomara鎍zowej

Dodatkowo:

400ml. 鄉ietany krem闚ki 30%
1 造磬a cukru pudru

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. 1/3 cz窷 ciasta odci望, a pozosta陰 cz窷 wy這篡 na du膨 tortownic wysmarowan t逝szczem i obsypan bu趾 tart. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C.Piec ok. 15 minut na z這ty kolor.

Pozosta陰cze嗆ciasta te rozwa趾owa i upiec r闚nie na z這to.Aby zaoszcz璠zi czasw這篡豉m oba placuszki na jeden poziom, ale oczywi軼ie w 2 foremkach od tortownicy(ma豉 i du瘸).

Jab趾a umy , obra, oczy軼i i pokroi w grub kostk, prze這篡 do rondla, podla wod ok.1/3 szklanki wody i dusi ok.20 min. Na koniec doda galaretki i poczeka, a masa przestygnie.

妃ietank ubi z cukrem pudrem i 瞠latyn (1 造瞠czk 瞠latyny rozpuszczam w 1/4 szkl. wody gor帷ej i gdy przestygnie wlewam do 鄉ietany).

Ma造 placek pokruszy i wymiesza z p豉tkami migda這wymi i cukrem. Nast瘼nie rozpuszczamy w rondelku mas這, wsypujemy kruszonk i sma篡my do rozpuszczenia cukru.

Do tortownicy z zimnym-du篡m-kruchym ciastem, prze這篡 mas jab趾ow, r闚no j rozprowadzi i posypa po這w kruszonki jeszcze ciep貫j. Po chwili gdy wystygnie, posmarowa bit 鄉ietan i posypa reszt kruszonki. Ciasto wstawi do lod闚ki na minimum 2 godziny.

Niestety moi domownicy nie s zwolennikami ryb. Powiedzia豉bym, 瞠 nawet ich nie cierpi. Przygotowuj帷 dania rybne, jem je niestety sama. Nie jestem w stanie „przemyci” rybki w 瘸dnym daniu aby Synek zjad cho troch, ale c騜, mo瞠 kiedy si przekona.

Dawno nie jad豉m 這sosia i past, kt鏎 zrobi豉m wypatrzy豉m jak przyrz康za Michel Moran.

Jest bardzo szybka w przygotowaniu i jako dodatek do pieczywa sprawdza si wy鄉ienicie.

Sk豉dniki:

250 g 這sosia 鈍ie瞠go,
150 g 這sosia w璠zonego,
½ kostki mas豉 (koniecznie mi瘯kiego),
1 cytryna,
szczypiorek,
Przyprawa do ryb,
Imbir mielony,

Ze 鈍ie瞠go 這sosia odkrawamy sk鏎 i t逝szcz.

Nast瘼nie uk豉damy go w naczyniu 瘸roodpornym i przyprawiamy porz康nie sol, pieprzem, przypraw do ryb oraz imbirem z obu stron.

Polewamy odrobin oleju i wk豉damy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 15 minut.

W tym czasie siekamy drobno w璠zonego 這sosia (ja zblendowa豉m). Wrzucamy do miski i dosypujemy posiekany szczypiorek.

Po ok. 15 minutach wyjmujemy 這sosia z piekarnika i wyk豉damy do innej miseczki.

Rozdrabniamy i dorzucamy do miski z 這sosiem w璠zonym i szczypiorkiem.

Wszystko mieszamy. Nast瘼nie dodajemy mi瘯kie mas這 i ponownie wszystko dobrze mieszamy.

Past doprawiamy sol, pieprzem i imbirem.

Na koniec skrapiamy sokiem z po堯wki cytryny.

Tak powsta陰 past wk豉damy na 5 minut do lod闚ki.

Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy ni kromki chleba.