RSS
niedziela, 28 czerwca 2015

Robi豉m je pierwszy raz i m鎩 Syn ju za nimi przepada. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest takie trudne. Smakuj tak samo pysznie jak w chi雟kiej restauracji.

20150624_164301

 

Sk豉dniki (na ok 12 sztuk):

pier z kurczaka

du瘸 marchew

1/4 kapusty peki雟kiej

cebula

1 jajko

pieprz

sos sojowy

12 p豉t闚 papieru ry穎wego

70 g makaronu ry穎wego nitki

olej do g喚bokiego sma瞠nia  

 

Kurczaka kroimy bardzo drobno. Podsma瘸my na odrobinie oleju, przyprawiamy pieprzem i sosem sojowym.

Zdejmujemy z patelni.

Cebul drobniutko siekamy, podsma瘸my i dodajemy do kurczaka.

Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Kapust drobno kroimy.

Podsma瘸my razem na patelni, dodajemy do farszu.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcj na opakowaniu, odcedzamy i siekamy na drobne kawa趾i. R闚nie dodajemy do farszu.

Do ca這軼i wbijamy jajko, dodajemy jeszcze troch sosu sojowego i pieprzu, wszystko razem dok豉dnie mieszamy.

 

Papier ry穎wy moczy (pojedynczo) w gor帷ej wodzie i uk豉da na drewnianej desce.

Na papier ry穎wy na這篡 造磬 farszu. Dolny brzeg papieru ry穎wego zawijamy na farsz, nast瘼nie zbieramy papier z bok闚 robi帷 zak豉dki do 鈔odka, a w ko鎍u ca陰 cz窷 z farszem przetaczamy, zawijaj帷 reszt sajgonki. Zwijamy dok豉dnie tak jak krokiety.

Gotowe sajgonki odk豉damy na p馧 godziny by obesch造.

W rondelku rozgrzewamy spor ilo嗆 t逝szczu (na wysoko嗆 sajgonki).

Sma篡my, a nabior z這tego koloru. Nadmiar t逝szczu ods帷zamy na r璚zniku papierowym.

Najlepiej smakuj z ry瞠m, chi雟k sur闚k i ulubionym sosem.

Dieta wcale nie musi by nudna! Bywa te pyszna, tylko CZEMU TAK MAΜ - ja si pytam! Jeden z niewielu posi趾闚, kt鏎y wspominam NAJ. Je郵i chodzi o krewetki, to jestem totaln amatork, ale naprawd mi posmakowa造. Niestety moim panom nie przypad造 do gustu, ale ja b璠 wraca do tego dania. Z czystym sumieniem polecam.

20150519_152029

makaron razowy spaghetti 50g

krewetki 31/40 200g

pomidorki koktajlowe 15 szt.

czosnek 2 z帳ki

tymianek 2 ga陰zki

natka pietruszki

li嗆 laurowy 3 szt.

cytryna 0,5 szt.

oliwa z oliwek  

pieprz do smaku

 

Krewetki obieramy i wyci庵amy przew鏚 pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i sk鏎 z wyci郾i皻ej cytryny. Natk pietruszki, tymianek i li嗆 laurowy zwi您ujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Podlewamy wod i gotujemy do czasu, a krewetki b璠 gotowe. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj podan na opakowaniu. Pomidorki kroimy na p馧 i mieszamy z poszatkowanym czosnkiem, oliw i poszatkowan natk pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelni, dodajemy odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na ma造m ogniu. Przed podaniem, mo瞠my skropi ca這嗆 jeszcze odrobin soku z cytryny.

Jak wiecie, nie jestem mi這郾iczk jedzenia fit, ale ostatnio i mnie zdarza si tak jada. Bywaj dni, 瞠 na sam my郵 o jedzeniu jest mi niedobrze, ale bywaja 郾iadanie r闚nie pyszne jak to :) i to na mojej diecie :)

20150518_0820141

30g ry簑 br您owego

75g jab趾a

1 造磬a p豉tk闚 migda這wych

1 造磬a orzech闚 w這skich drobno pokrojonych

1 造瞠czka miodu gryczanego

1/2 造瞠czki cynamonu

 

Jab趾o obieramy, drobno kroimy i dok豉dnie mieszamy z cynamonem. Do naczynia nak豉damy ry, posypujemy orzechami, migda豉mi i jab趾iem i polewamy miodem.

 

sobota, 27 czerwca 2015

Moja wina, moja bardzo wielka wina ;)

ROK!!! Ponad...tyle mnie tu nie by這, ale postanawiam popraw :)

Jednym w powod闚 by brak aparatu, ale ju jest i b璠 tu zagl康a cz窷ciej.

Przez ten czas piek豉m, gotowa豉m, sma篡豉m i ... odchudza豉m si (jak to kobieta).

Mam kilka nowych, pysznych i sprawdzonych przepis闚. Od dzi wszystko co smaczne, wrzuc na bloga.

 

Pozdrawiam.