RSS
wtorek, 10 lipca 2012

Gulasz to potrawa pochodzenia w璕ierskiego, najcz窷ciej gotowana na ognisku w ceramicznym kocio趾u (mi wystarczy豉 kuchenka i patelnia). G堯wnymi sk豉dnikami tego dania s przede wszystkim mi瘰o, cebula i papryka. Gulasz ten najlepiej podawa na gor帷o z dodatkiem ry簑, makaronu lub kaszy. Mojemu m捫owi najbardziej smakuje z t逝czonymi ziemniaczkamiMimo i potrawa ta wymaga godzinnego duszenia, to naprawd warto przyrz康zi j na pyszny obiad.

SKxDNIKI:

1 kgszynki wieprzowej lub chudej 這patki
4 cebule
2 du瞠 z帳ki czosnku
1 造瞠czka s這dkiej papryki
1 造磬a vegety
1 造瞠czka majeranku
1 listek laurowy
½ 造瞠czki pieprzu
3 造瞠czki czubate koncentratu pomidorowego
kawa貫k pora
1 marchewka
1 造瞠czka oleju
1 造磬a m彗i

Mi瘰o umy i pokroic w kostk (wielko嗆 dowolna wg uznania)
Cebul pokroi, zeszkli na patelni i prze這篡c na talerzyk.
Na tej samej patelni obsma篡 mi瘰ko na z這ty kolor, doda cebul, pokrojon marchewk, cienko pokrojonego pora i zala wszystko wod. Wody ma by tyle 瞠by przykry mi瘰o. Dusi oko這 15 min na ma造m ogniu, pod przykryciem.
Po tym czasie doda veget, listek, pieprz, papryk, przeci郾iety czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
Dusi a mi瘰ko bedzie mi瘯kie (ale 瞠by sie nie rozpada這)
Na ko鎍u doda 造磬 m彗i, rozrobion z odrobin wody i zaprawi sos gotuj帷 jeszcze oko這 5 min.

安ierze pomidory ... bruschetta to dla mnie spos鏏 na wykorzystanie letniego urodzaju i delektowanie si ich smakiem. Robi si j expresowo i naprawd pysznie smakuje.

SKxDNIKI:

kilka kromek jasnego pieczywa

oliwa z oliwek

jeden du篡 pomidor

jeden z帳ek czosnku

kilka listk闚 bazylii

s鏊 i pieprz

Kromki pieczywa skrapiam oliw i opiekam w piekarniku lub na patelni teflonowej bez t逝szczu.

Gor帷e grzanki nacieram obranym z 逝pin i przekrojonym na p馧 czosnkiem.

Pomidora kroj w drobn kostk, dodaj posiekany czosnek i bardzo drobno posiekane listki bazylii. Skrapiam oliw z oliwek, dodaj s鏊 i pieprz i wszystko dok豉dnie 陰cz.

Tradycyjna bruschetta to ciep貫 grzanki ze 鈍ie篡m pomidorowym nadzieniem, wi璚 na przygotowane kromki nak豉dam pomidorow mieszank i w takiej postaci podaj na st馧.