RSS
czwartek, 30 lipca 2015

... a nic si nie chce samo zrobi :( Za tydzie ruszamy na kilka dni nad morze, wi璚 chcia豉bym zamkn望 w s這ikach troszk przysmak闚. Wczoraj na targu kupi豉m kilka warzyw, owoce oczywi軼ie nasze i grzechem by這by tego nie wykorzysta.

Brzoskwinie w syropie ju zrobione.

Wi郾ie si dryluj i d瞠mik jeszcze dzi si zrobi.

 20150726_1823541

Kawa, daj帷a energii ju stygnie ;)

 20150726_182429

Cukinia za chwil doczeka si pokrojenia i kolejna partia ketchupu dla smakoszy b璠zie gotowa.

 20150726_181529

A buraki... chyba musz poczeka do jutra.

 20150726_182530

Chcia豉bym jeszcze zrobi og鏎ki i przecier, ale czy zd捫?!

niedziela, 26 lipca 2015

Maj帷 bardzo wybrednego syna (i m篹a r闚nie), musz sporo si nag這wi "CO DZI NA OBIAD?!" Pomy郵a豉m, 瞠 idealn alternatyw dla kotlet闚 mielonych b璠 klopsy lub pulpety. Jak zwa tak zwa, ale wysz造 palce liza. Najwa積iejszy, m鎩 wybredny degustator wprost si zachwyca :)

 20150726_161209

Sk豉dniki:

1 kg mi瘰a mielonego (ja u篡wam wieprzowego)

2 jajka

6 造瞠k kaszki kukurydzianej

1 cebula

pieprz i s鏊 

 

SOS

1 litr wody

1/3 pora

1 marchewka

3 pomidory

3 造瞠czki koncentratu pomidorowego

listek laurowy

oregano

s鏊

鈍ie篡 koperek

2 czubate 造磬i m彗i

 

Do zmielonego mi瘰a doda drobniutko posiekan cebul, 2 jajka, kaszk kukurydzian, pieprz i s鏊. Wszystko wyrobi jak na kotlety mielone.

Do garnka wla litr wody, doda listek, obran i pokrojon w plasterki marchewk, pokrojonego pora, obrane ze sk鏎y i pokrojone w kostk pomidory, koncentrat pomidorowy oraz oregano.

Wywar gotowa ok. 5 minut od zagotowania.

Uformowa pulpeciki (wielko嗆 dowolna) i wrzuca partiami do sosu.

Gotowa ok. 20 minut na ma造m ogniu.

Po ugotowaniu wyj望 pulpeciki na talerz i w tym czasie zag窷ci sos, 2 造磬i m彗i rozrobi w niewielkiej ilo軼i zimnej wody, dok豉dnie wymiesza, 瞠by nie by這 grudek i wolniutko wlewa do sosu. Dok豉dnie wymiesza i pogotowa kilka minut.

Doda ugotowane pulpety i chwil pogotowa.

Podawa z ry瞠m, kasz lub ziemniaczkami.

SMACZNEGO

20150726_1613192

 

 

 Po zjedzeniu wszystkich klops闚, zosta這 do嗆 sporo sosu. Wla豉m do s這ik闚 i zapasteryzowa豉m. B璠zie idealny, gdy trzeba b璠zie zrobi obiad na szybko.

poniedzia貫k, 20 lipca 2015

Idealny deser dla dzieci ... oczywi軼ie GOFRY :)

Ostatnio WSZYSTKIE DZIECI NASZE S, bo odk康 zacz窸y si wakacje mam pe貫n dom dzieci (w tym tylko jedno moje).

A, 瞠 ciocia Monika lubi rozpieszcza i na dodatek serce si cieszy jak dzieciom smakuje.

20150708_195208

Sk豉dniki:

2 szkl. m彗i

2 造瞠czki proszku do pieczenia

2 szkl. mleka (ja daj wod niegazowan)

1/3 szkl. oleju

2 jajka (bia趾o i 鄴速ko oddzielnie)

szczypta soli

2 造磬i cukru

 

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, nast瘼nie zmiksowa z mlekiem (lub wod), olejem i 鄴速kami.

Odstawi na 10 minut. 

Bia趾a ubi na sztywno z sol i cukrem. Doda do ciasta i delikatnie wymiesza.

Gofrownic mocno rozgrza. Przed wlaniem porcji ciasta nale篡 posmarowa olejem.

Wla porcj ciasta i piec do zrumieniania. Ja mam bardzo s豉b gofrownic, wi璚 piek豉m ka盥 parti ok. 10 minut.

 20150708_195227

安ie瘸 bu趾a wype軟iona pysznym mi瘰nym farszem ..... to rewelacyjna przek御ka, kt鏎a jest tak syc帷a, 瞠 z powodzeniem mo瞠 zast徙i posi貫k. Idealna na 郾iadanie, obiad lub jako co na przyj璚ie.

20150701_145510

Sk豉dniki:

4 bu趾i kajzerki

2 cebule

30 dkg mi瘰a mielonego

2 造磬i ketchupu

1/2 papryki

s鏊 i pieprz

ew. ser 鄴速y

 

Bu趾i przekroi, wydr捫y mi捫sz (mi捫szu nie wyrzuca). Obran cebul pokroi w kostk. 

Na patelni usma篡 mi瘰o mielone, doda rozdrobniony mi捫sz z bu貫k i cebul. Podsma篡 i zdj望 z ognia. Doprawi ketchupem, sol i pieprzem.

Wydr捫one bu趾i nafaszerowa usma穎nym mi瘰em, na dno ka盥ej mo積a po這篡 plaster sera 鄴速ego. Ser mo積a r闚nie po這篡 na wype軟ione bu趾i.

Zapieka w piekarniku przez ok. 15-20 minut.

20150701_1454252

 

pi徠ek, 10 lipca 2015

Przepis闚 na murzynek s tysi帷e, ale ten jest z przepisu mojej mamusi.

Najlepszy na 鈍iecie. Wilgotny (nawet po kilku dniach, nie obsycha jak wi瘯szo嗆 ciast) i ekspresowy w przygotowaniu.

Nawet m鎩 m捫 i te軼iowa, kt鏎zy nie przepadaj za ciastem czekoladowym, zajadaj si nim :)

Trzymaj帷 si proporcji, to ciasto nie mo瞠 si nie uda.

DSC00675

Sk豉dniki:

2 jajka

2 szkl. m彗i

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

1 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

szczypta soli

1,5 造磬i kakao

1,5 造瞠czki sody

1/2 s這ika d瞠mu (najlepiej wi郾iowego)

 

Wszystkie sk豉dniki (poza d瞠mem) dok豉dnie zmiksowa. Gdy ju b璠 po陰czone doda d瞠m i delikatnie wymiesza z reszt sk豉dnik闚.

Przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i posypanej bu趾 tart.

Piec ok. 50-60 min w temp. 180 stopni. Sprawdzi patyczkiem.

Gdy wystygnie posypa cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

DSC006781