RSS
czwartek, 07 lipca 2016

Schab duszony z cebulk, u mnie w domu nazywany bitkami. Jedno z niewielu da, za kt鏎ymi m鎩 syn przepada. Najwa積iejsze dla mnie, 瞠 bardzo szybko si je robi i nie potrzebuje wielu sk豉dnik闚.

 DSC012751

ok. 80 dag schabu

2 du瞠 cebule

m彗a

s這dka papryka

s鏊 i pieprz

 

Schab kroimy na cienkie plastry (ja ich nie rozbijam) opr鏀zy sol, pieprzem i papryk. Odstawi na godzin do lod闚ki.

Cebul obra i pokroi w p馧 plastry.

Schab obtoczy w m帷e i obsma篡 na patelni. 

Na tym samym t逝szczu udusi cebulk. Doda podsma穎ne mi瘰o, s鏊, pieprz, papryk i podla niewielk ilo軼i wody. Dusi pod przykryciem ok. godziny co jaki czas przemiesza.

DSC012772

 DSC012771

CHCIAxBYM BY FIT ALE TAK BARDZO KOCHAM JE汎... Gotowa i pr鏏owa. A schab po warszawsku...niby to tylko schab, nadziewany past jajeczno chrzanow, ale jest pyszny. Robi go na wi瘯szo嗆 uroczysto軼i rodzinnych i znika w mgnieniu oka.

DSC011924

ok. 1,5 kg schabu

s鏊

pieprz

majeranek

czosnek 

olej

 

7-8 jajek

majonez

ma造 s這iczek chrzanu

szczypiorek

瞠latyna + wywar 

 

Schab natrze mieszank zi馧 i przypraw. Natrze olejem. i odstawi najlepiej na ca陰 noc do lod闚ki. Po tym czasie obsma篡 z ka盥ej strony i prze這篡 do r瘯awa do pieczenia. Podla olejem i odrobin wody. R瘯aw szczelnie zamkn望 i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 1h 20min. Po upieczeniu rozci望 r瘯aw i wystudzi.

W mi璠zyczasie przygotowa 瞠latyn.

Ugotowane jajka pokroi w kostk, doda chrzan, s鏊, pieprz i odrobin majonezu. Pasta powinna by zwi瞛豉.

Schab pokroi w cienkie kieszonki. Ka盥 kieszonk nadzia past jajeczn i posypa szczypiorkiem. Uk豉da w naczyniu, udekorowa i zala ch這dn 瞠latyna. Sch這dzi w lod闚ce.