RSS
wtorek, 28 sierpnia 2012

Dwa tygodnie temu, moja ciocia Marysia, zrobi豉 ciasto, kt鏎e po spr鏏owaniu rozp造wa這 si w ustach. Podobno nosi nazw "AFRODYTA" lecz w internecie znalaz豉m tylko dwa przepisy na ciasto o takiej nazwie. Po陰czy豉m jeden z drugim i wysz這 mi co takiego .......

SKxDNIKI:

BISZKOPT

7 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki m彗i pszennej

1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造磬a octu winnego

MASA SEROWA

25 dag chudego sera bia貫go

3 造磬i cukru

2 galaretki cytrynowe(da豉m brzoskwiniowe)

1/2 litra 鄉ietany 30% lub 36%

1 "郾ie磬a" w proszku

POSYPKA

1/3 kostki mas豉

10 dag wi鏎k闚 kokosowych

gar嗆 migda堯w

PONADTO - 1 s這ik d瞠mu brzoskwiniowego

Oddzielamy bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 造磬 octu. Dalej ubijamy dodaj帷 po jednym 鄴速ku, nast瘼nie obie m彗i i proszek do pieczenia. Miksowa豉m na najni窺zych obrotach.

Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej t逝szczem i wstawiamy do rozgrzanego do180oC piekarnika naok. 30 minut.

Po wystudzeniu ciasto nale篡 rozkroi na dwie cz窷ci.

Galaretki rozpuszczamy w p馧 litra gor帷ej wody. Studzimy.

Do miski wk豉damy ser bia造, cukier iucieramy mikserem. Nast瘼nie wlewamy zimn galaretk. Miksujemy do dok豉dnego po陰czenia.

W osobnym naczyniu ubijamy 鄉ietan ze "好ie磬". Doubitej 鄉ietany wlewamy ser z galaretk, mieszamy mikserem. Wylewamy na jedn cz窷 biszkoptu.Ciasto przykry drug cz窷ci ciasta i posmarowa d瞠mem brzoskwiniowym.

Na patelni roztapiamy mas這, wysypujemy kokos i migda造. Ca這嗆 rumienimy na ma造m ogniu.Rozprowadzamy nawierzchuciasta posmarowanym d瞠mem.

Z racji tego, 瞠 rodzice mojego m篹a maj sady z owocami postanowi豉m to wykorzysta. Przegapi豉m wi郾ie - kilka kg zamrozi豉m na zimowy kompocik, czere郾ie poch這n窸am do ostatniej (bo je kocham), jab趾a zacz窸y si pojawia, ale mamy je ca造m rokiem, brzoskwi w tym roku niestety nie b璠zie wi璚 zosta造 nam 郵iwki. M鎩 synu niestety nie mo瞠 spo篡wa mleka wi璚 szuka豉m przepisu specjalnie dla Niego, bez dodatku bia貫go p造nu.

Wysz這 smaczne.

SKxDNIKI:

1/2 kostki margaryny

1 szklanka m彗i

1 造瞠czka proszku do pieczenia

wi瘯sze 1/2 szklanki cukru

1 造磬a cukru waniliowego

4 jajka

郵iwki, ilo嗆 wg uznania

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas.

Dodajemy powoli roztopion i ostudzon margaryn.

Nadal miksujemy dodaj帷 m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do nat逝szczonej formy (najlepiej forma 20x30), na wierzchu uk豉damy po堯wki 郵iwek.

Pieczemy ok. 35 minut w 185oC.

Napisa豉m a'la strogonow bo do dzi nie wiem czy to danie to gulasz czy zupa? Robi to od kilku lat i zawsze podaj w formie zupy.

Ten smak jest niezast徙iony, rewelacyjny, wyj徠kowy.......PYSZNY.......

Robi豉m zawsze z wo這winy lecz tym razem spr鏏owa豉m ta雟zej wersji z szynki i jest r闚nie smaczna.

SKxDNIKI:

1 kg wo這winy

2 papryki czerwone

2 papryki 鄴速e

2 papryki zielone

3 cebule

10 og鏎k闚 "korniszon闚"

PONADTO:

oliwa, mas這, m彗a, s鏊, pieprz, papryka s這dka, papryka ostra i wszystkie przyprawy wedle uznania.

Mi瘰o pokroi w cienkie paski lub ma陰 kostk, dobrze posoli, obtoczy w m帷e i przyrumieni na rozgrzanym oleju. Prze這篡 do du瞠go garnka.

Cebul pokroi w pi鏎ka i dorzuci do mi瘰a.

Wszystko zala wod i dusi ok. godziny.

W mi璠zyczasie papryk pokroi w cienkie paski i udusi na oliwie.

Pieczarki obra (ja nie obieram), pokroi na cienkie paski, udusi na ma郵e.

Korniszony pokroi w cienkie s逝pki.

Po godzinie do mi瘰a doda wszystkie warzywa.

Doprawi sol, pieprzem, papryk s這dk i ostr i wszystkim na co mamy ochot.

Dusi jeszcze ok. 30 minut.

Najsmaczniejsze jest nast瘼nego dnia.

poniedzia貫k, 20 sierpnia 2012

Sezon na przetwory w pe軟i rozpocz皻y. Zrobi豉m sa豉tk warzywn i og鏎ki z chili tzw. "krokodylki" a na og鏎ki w musztardzie upar si m鎩 m捫. Przepis standardowo znalaz豉m w internecie i z tego co wiem wysz造 bardzo dobre. Zrobi豉bym dla Niego prawie wszystko, wi璚 niech ma swoje og鏎ki ;o)

SKxDNIKI:

3 kg og鏎k闚 gruntowych

1 litr wody

1 szklanka cukru

5 造瞠k musztardy

1 szklanka octu

3 造磬i soli

ziele angielskie

li軼ie laurowe

Og鏎ki obra ze sk鏎y ipokroi w s逝pki.

Do s這ik闚 wk豉da po 2 ziela angielskie i li嗆 laurowy, nast瘼nie pokrojone og鏎ki.

Przygotowa zalew:

Do garnka wla wod i ocet. Doda cukier, musztard i s鏊. Wszystko dok豉dnie wymiesza i zagotowa.

Gor帷 zalew wla do s這ik闚.

Pasteryzowa 15 minut.

Po wyj璚iu odwr鏂i s這iki do g鏎y dnem.

Og鏎ki b璠 najsmaczniejsze po oko這 tygodniu.



UWAGI:

Proponuj zrobi z wi瘯szej ilo軼i og鏎k闚 bo zawsze mi zostaje zalewa.

Musztard zawsze 陰cz np. sarepsk z chrzanow - kwestia gustu.

Ch耩 zrobienia tego ketchupu zrodzi豉 si w闚czas gdy spr鏏owa豉m przetworu, kt鏎y zrobi豉 kuzynka mojego m篹a. Wszystkim bardzo smakowa i by oryginalny - bo nie z pomidor闚. Ale za to jaki pyszny .......

SKxDNIKI:

1,5kg cukinii

0,5 kg cebuli

2 szklanki cukru

1 szklanka octu

1 造瞠czka papryki s這dkiej

1 造瞠czka papryki ostrej

1 造瞠czka pieprzu

koncentrat pomidorowy (200 ml)

gar嗆 soli

Cebul pokroi w kostk i zasypa gar軼i soli. Pozostawi na godzin.

W mi璠zyczasie obra cukini i zetrze j na tarce z grubymi oczkami.

W這篡 do garnka cukini i cebul, zasypa cukrem i gotowa 20 minut.

Po tym czasie wla ocet, wsypa po 造瞠czce papryk i pieprzu, doda koncentrat i gotowa kolejne 10 minut.

Nast瘼nie wszystko zblendowa na g豉dk mas i gor帷e wlewa do s這ik闚. S這iki odwr鏂i dnem do g鏎y - nie pasteryzowa.

Naprawd pyszny.

Ja robi zawsze z podw鎩nej porcji.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Gdy by豉m dzieckiem czosnek dzia豉 na mnie dok豉dnie tak samo jak na wampira, nie znosi豉m ani zapachu, ani smaku. Dzi nie wyobra瘸m sobie kuchni bez niego. Wraz z m篹em uwielbiamy czosnkowe pieczywa, mas這 i dodajemy czosnek do wi瘯szo軼i potraw.

Buszuj帷 po blogach kulinarnych trafi豉m na bu貫czki czosnkowe, kt鏎e od razu zrobi豉m.

Wysz這 8 do嗆 du篡ch - na kolacje nie zosta豉 ani jedna :o)

SKxDNIKI:

12 z帳k闚 czosnku

350 ml mleka

450g m彗i

造瞠czka soli

造磬a majeranku

造瞠czka miodu

2 造磬i oleju

1 opakowanie suchych dro盥篡

roztrzepane jajko

szczypta czarnego pieprzu

mleko i s鏊 gruboziarnista

Mleko z czosnkiem zagotowa. Nast瘼nie zmniejszy ogiei gotowa jeszcze 15 minut. Ostudzi do temperatury pokojowej. Czosnek przetrze/zmiksowa i wymiesza z mlekiem (ja doda豉m od razu do mleka przetarty czosnek).

Wymiesza wszystkie suche sk豉dniki. Do mleka doda roztrzepane jajko, mi鏚, olej i wymiesza. Mokre sk豉dniki wla do suchych i wyrobi ciasto. Odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1 godzin. Po tym czasie uformowa bu貫czki, u這篡 na blasze i pozostawi do wyro郾i璚ia na oko這 30 minut.

Bu貫czki naci望, posmarowa mlekiem i posypa grub sol.

Piec oko這 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

sobota, 11 sierpnia 2012

Do zrobienia "Pavlovej" zbiera豉m si od d逝窺zego czasu. A wreszcie mi si zachcia這 i efekt by taki, 瞠 po postawieniu na stole nie zosta nawet kawa貫k. Ciasto szybkie, pyszne i ....... niebo w g瑿ie.

Niestety nie posiadam obecnie zdj璚ia pokrojonej bezy, aby pokaza jak cudnie wygl康a w 鈔odku - nie zd捫y豉m ;o)

SKxDNIKI:

6 bia貫k

300g cukru

造磬a octu winnego

400 ml 鄉ietany 30 lub 36%

owoce (maliny, bor闚ki, truskawki – wg uznania)

 

Ubijamy bia趾a na sztywn pian, dodaj帷 po 造盧e cukru. Na koniec wlewamy 造磬 octu i wyk豉damy na papier do pieczenia formuj帷 ko這. Piekarnik nagrzewamy do 180 i wstawiamy bez na 2 minuty. Nast瘼nie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperatur do 150 i pieczemy 1h i 15min.

Po upieczeniu bez studzimy nie wyjmuj帷 z piekarnika.

Ubijamy 鄉ietan na sztywno.

Na wystudzon bez nak豉damy 鄉ietan i 鈍ie瞠 owoce