RSS
poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012

Jab趾a, jab趾a, jab趾a ….. my mamy to szcz窷cie, 瞠 dzi瘯i rodzicom mojego ma鹵onka jest ich u nas pod dostatkiem. Wczoraj zn闚 wr鏂ili鄉y ze skrzynk jab貫k, wi璚 trzeba by這 kilka z nich jako „wykorzysta”. Mo瞠 placki? Placki czy racuchy? Jak zwa tak zwa, ale chcia豉m zrobi je jako inaczej ni te, kt鏎e mamusia robi豉 w dzieci雟twie, wi璚 mo瞠 z dodatkiem cynamonu? Wysz造 pyszne, a co najwa積iejsze ch這n du穎 mniej t逝szczu ni te tradycyjne. A zapach cynamonu unosi si w ca貫j kuchni.

Sk豉dniki:

100 g cukru

2 jajka

200 ml mleka

50 ml wody

300 g m彗i pszennej

1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 p豉ska 造瞠czka cynamonu

1 造磬a rozpuszczonego mas豉

3 jab趾a

Jajka utrze z cukrem. Doda mleko, wod i mas這, wymiesza. Wsypa po陰czone sypkie sk豉dniki: m彗, proszek, s鏊 i cynamon. Zmiksowa mikserem lub ubi r璚zn trzepaczk. Doda obrane i pokrojone w drobn kostk jab趾a. Zamiesza. Sma篡 na patelni z rozgrzanym olejem, do zarumienienia po obu stronach.

pi徠ek, 26 pa寮ziernika 2012

Do zrobienia tego ciasta zach璚i豉 mnie jego nazwa. Gdy zrobi豉m pierwszy raz naprawd poczu豉m "niebo w g瑿ie". Ciasto jest idealne dla mi這郾ik闚 kawy i gorzkiej czekolady. Nie jest ani zbyt s這dkie, ani zbyt gorzkie ....... takie w sam raz idealne. Jedynym minusem jest to, 瞠 nie mo積a przesta go je嗆 ;o)

Sk豉dniki na biszkopt:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki m彗i

1 造磬a kakao

0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi. Pod koniec ubijania doda na przemian 鄴速ka i cukier. M彗 wymiesza z kakao i proszkiem do pieczenia. Doda do ubitych jajek. Delikatnie wymiesza i prze這篡 do formy. Piec w temperaturze 180蚓 przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzi i nas帷zy ponczem.
Poncz:

1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

kilka kropel aromatu 鄉ietankowego

Sk豉dniki na mas budyniow:

3 szklanki mleka

20 dag mas豉

cukier waniliowy

2 budynie karmelowe

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem waniliowym i mas貫m. Doda rozpuszczone w pozosta造m mleku budynie. Gotowa jeszcze przez chwilna ma造m ogniu. Gor帷 mas wyla na ostudzony biszkopt. Wystudzi.
Sk豉dniki na mas 鄉ietankow:

3/4 litra 鄉ietanki 30 %

6 造瞠k cukru pudru

1 造磬a kawy rozpuszczalnej

2 造磬i 瞠latyny

Kaw rozpuszczaln zala 1/3 szklanki gor帷ej wody. Wsypa 瞠latyn i miesza do ca趾owitego rozpuszczenia. Wystudzi. Sch這dzon 鄉ietank ubi. Doda cukier puder i na koniec ostudzon kaw z 瞠latyn.
Mas 鄉ietankow wy這篡 na mas budyniow. Na wierzch zetrze gorzk czekolad. Ciasto sch這dzi w lod闚ce.
czwartek, 11 pa寮ziernika 2012

ABSOLUTNIE PYSZNA!!!

Zakocha豉m si w niej po pierwszym k瘰ie. I zara瘸m wszystkich w ko這 mi這軼i do tej sa豉tki. Robi j kilka razy w miesi帷u, i nadal mi si nie znudzi豉.

UWAGA - jest bardzo czosnkowa :o)

SKxDNIKI:

sa豉ta lodowa

20 dag w璠zonego boczku

ser camembert

pomidorki koktajlowe lub 2 pomidory

p馧 szklanki 鄉ietany 18%

p馧 szklanki majonezu

3 z帳ki czosnku

sol i pieprz

Boczek pokroi w kosteczk i podsma篡 na oliwie. My lubimy bardzo chrupi帷y, wi璚 sma篡my prawie na skwarki. Pomidorki pokroi na 獞iartki lub po堯weczki (zale篡 od wielko軼i).

Sa豉t poszarpa na kawa趾i, doda pomidory, boczek i ser pokrojony na drobne paski.

Sos przygotowuj blenduj帷 majonez, 鄉ietan, czosnek, s鏊 oraz pieprz.

SMACZNEGO!