RSS
鈔oda, 09 pa寮ziernika 2013

Czas na przetwory po woli dobiega ko鎍a.

Mi si uda這 zrobi niewielki zapas na zim, ale z pewno軼i dorobi co jeszcze. Nie zd捫y豉m jeszcze z papryk, burakami i ketchupem. Og鏎ki zakisi豉m i zrobi豉m pyszne krokodylki. S lekko ostre, ale naprawd smaczne.

Sk豉dniki:

2 kg og鏎k闚 gruntowych

4 造瞠czki sproszkowanej chili

4 造磬i soli

2 g堯wki czosnku

ZALEWA:

8 造瞠k oleju

½ litra octu

1 kg cukru

Og鏎ki przekroi wzd逝, u這篡 w misce obok siebie i posypa 4 造磬ami soli. Odstawi na co najmniej 6 godzin, po czym odla sok i doda pokrojone w plasterki obrane z帳ki czosnku oraz chili. Wymiesza.

Nast瘼nie przygotowa zalew, czyli wszystkie jej sk豉dniki zagotowa, po czym wla do og鏎k闚, wymiesza i odstawi na oko這 12 godzin, od czasu do czasu mieszaj帷. U這篡 w s這iki i dobrze zakr璚i. S這iki pasteryzowa ok. 15 minut. Gotowe do spo篡cia s od razu, jednak warto odczeka przynajmniej kilka dni, aby si„ przegryz造“.

Dlaczego dla leniwych? Bo nie wymagaj 軼ierania ziemniak闚 na tarce. Nie znam os鏏, kt鏎e nie lubi plack闚 ziemniaczanych – poza moim m篹em oczywi軼ie. Ja je ub鏀twiam, bo jest to m鎩 przysmak z dzieci雟twa. Posypane cukrem smakowa造 mi zawsze. Nawet na naj軼i郵ejszej diecie nie jestem w stanie si im oprze. Ale jak sobie pomy郵a豉m o tarciu ich na tarce to odechciewa這 mi si ju tych plack闚. Ale jako „wariat kulinarny” podpatrzy豉m, 瞠 zamiast trze ziemniaki na tarce, mo積a je wrzuci do malaksera, razem z cebul. Robi si je bardzo szybko a smakuj r闚nie dobrze.

Sk豉dniki:

5 du篡ch ziemniak闚

1 鈔ednia cebula

2 z帳ki czosnku

2 造磬i m彗i

1 jajko

S鏊

Obrane ziemniaki, cebul i czosnek wrzucamy do malaksera i blendujemy na g豉dk mas. Wyk豉damy na sito aby pu軼i造 wod. Po chwili odlewamy wod a do skrobi dodajemy mas ziemniaczan. Wbijamy jajko, dodajemy 2 造磬i m彗i, solimy do smaku i dok豉dnie mieszamy. Placuszki sma篡my na rozgrzanym t逝szczu. Podajemy wed逝g uznania.