RSS
niedziela, 17 listopada 2013

Idealna dla mi這郾ik闚 czekolady. W smaku wyra幡ie wyczuwalna jest zar闚no 郵iwka jak i czekolada. Konfitura jest doskona造m dodatkiem do nale郾ik闚, tost闚 czy po prostu do chleba.
Podczas gotowania w kuchni ob喚dnie pachnie pomara鎍zami. Moja rodzinka za czekolad nie przepada, wi璚 w przysz造m roku zrobi tylko z pomara鎍z.

Sk豉dniki:

1,5 kg 郵iwek w璕ierek

500g cukru 瞠luj帷ego 2: 1

1 pomara鎍za

100g gorzkiej czekolady

奸iwki umy, przekroi na p馧 i wypestkowa. Po堯wki 郵iwek pokroi w drobn kostk.

Pokrojone 郵iwki wymiesza dok豉dnie z cukrem 瞠luj帷ym i pozostawi na noc (lub na 12godz.), aby owoce pu軼i造 sok (soku nie odlewamy!)

Na nast瘼ny dzie 軼i望 cienko sk鏎k z po這wy pomara鎍zy i drobno posieka. Wycisn望 sok z pomara鎍zy. Sok i sk鏎k doda do 郵iwek. Ca這嗆 prze這篡 do garnka.

Czekolad drobno posieka. Odstawi na bok.

奸iwki zagotowa. Ca這嗆 mieszaj帷 doprowadzi do wrzenia. Od zagotowania, gotowa na 鈔ednim ogniu co najmniej 1 godzin, cz瘰to mieszaj帷 aby nie przypali.

Kolejno doda posiekan czekolad. Ca這嗆 wymiesza.

Konfitur prze這篡 do czystych s這iczk闚 i mocno zakr璚i.

Placki ziemniaczane dla mojego m篹a mog造by nie istnie ale placek po w璕iersku – wr璚z przeciwnie. Ostatnie wakacje sp璠zili鄉y nad polskim morzem. Jak to zwykle bywa, sto這wali鄉y si w restauracjach. Pierwsze pytanie jakie zazwyczaj pada這 z ust mojego ma鹵onka to pytanie o placek po w璕iersku. Je郵i go nie by這, wychodzili鄉y i restauracja by przez niego skre郵ona.

Jest to danie bardzo syc帷e i do嗆 pracoch這nne, ale efekt ko鎍owy i zadowolone miny moich pan闚 – bezcenne :)

Gulasz:

1 kg mi瘰a wieprzowego (u mnie szynka) lub wo這wego

3-4 造磬i m彗i

1 litr bulionu

2 du瞠 cebule

2 papryki czerwone

10 dag pieczarek

kilka 造瞠k oleju

z帳ek czosnku

li嗆 laurowy

3-4 ziarnka ziela angielskiego

2 造磬i papryki s這dkiej w proszku

szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)

1 造磬a przecieru pomidorowego

pieprz, ew. s鏊

Placki ziemniaczane

1,5 kg ziemniak闚

1 jajko

2 czubate 造磬i m彗i

1 cebula

s鏊, pieprz

olej do sma瞠nia

Mi瘰o pokroi w kostk i obtoczy w m帷e. Prze這篡 na sito i usun望 nadmiar m彗i.

Na patelni dobrze rozgrza olej i wrzuci mi瘰o.

W garnku zagotowa bulion (w 700ml wody rozpu軼i 1 kostk roso這w).

Do bulionu wrzuci zarumienione mi瘰o, li嗆 laurowy i ziele angielskie.

Cebul pokroi w kostk i usma篡 na t逝szczu pozosta造m po mi瘰ie. Usma穎n cebul wrzuci do gulaszu. Wcisn望 r闚nie czosnek. Gotowa na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Pieczarki obra i pokroi w kostk. Wrzuci na patelni i podsma篡, a wyparuje z nich woda.

Papryk pokroi w kostk.

Do gulaszu wrzuci papryk, pieczarki, przecier pomidorowy i papryk w proszku. Gotowa na wolnym ogniu przez nast瘼n godzin cz瘰to mieszaj帷. Pod koniec gotowania doda pieprz. Ja gotowy gulasz zag窷ci豉m m彗.

W tym czasie przygotowa mas ziemniaczan na placki.

Ziemniaki zetrze razem z cebul. Ja placki robi w malakserze. Zmiksowane na g豉dko ziemniaki i cebul przek豉damy na sito, aby pu軼i造 wod. Po chwili odlewamy wod a do pozosta貫j na dnie skrobi dodajemy mas ziemniaczan, 2 pe軟e 造磬i m彗i i jajko. Przyprawiamy sol i pieprzem. Dok豉dnie mieszamy.

Gdy ju gulasz b璠zie gotowy, mo積a zacz望 sma篡 placki.

Na patelni rozgrzewamy olej i sma篡my do嗆 du瞠 placki. Usma穎ny placek ziemniaczany na這篡 na du篡 p豉ski talerz. Na po堯wk placka na這篡 gulasz i przykry drug po堯wk (z這篡 jak omleta) lub pola bezpo鈔ednio gulaszem.

鈔oda, 09 pa寮ziernika 2013

Czas na przetwory po woli dobiega ko鎍a.

Mi si uda這 zrobi niewielki zapas na zim, ale z pewno軼i dorobi co jeszcze. Nie zd捫y豉m jeszcze z papryk, burakami i ketchupem. Og鏎ki zakisi豉m i zrobi豉m pyszne krokodylki. S lekko ostre, ale naprawd smaczne.

Sk豉dniki:

2 kg og鏎k闚 gruntowych

4 造瞠czki sproszkowanej chili

4 造磬i soli

2 g堯wki czosnku

ZALEWA:

8 造瞠k oleju

½ litra octu

1 kg cukru

Og鏎ki przekroi wzd逝, u這篡 w misce obok siebie i posypa 4 造磬ami soli. Odstawi na co najmniej 6 godzin, po czym odla sok i doda pokrojone w plasterki obrane z帳ki czosnku oraz chili. Wymiesza.

Nast瘼nie przygotowa zalew, czyli wszystkie jej sk豉dniki zagotowa, po czym wla do og鏎k闚, wymiesza i odstawi na oko這 12 godzin, od czasu do czasu mieszaj帷. U這篡 w s這iki i dobrze zakr璚i. S這iki pasteryzowa ok. 15 minut. Gotowe do spo篡cia s od razu, jednak warto odczeka przynajmniej kilka dni, aby si„ przegryz造“.

Dlaczego dla leniwych? Bo nie wymagaj 軼ierania ziemniak闚 na tarce. Nie znam os鏏, kt鏎e nie lubi plack闚 ziemniaczanych – poza moim m篹em oczywi軼ie. Ja je ub鏀twiam, bo jest to m鎩 przysmak z dzieci雟twa. Posypane cukrem smakowa造 mi zawsze. Nawet na naj軼i郵ejszej diecie nie jestem w stanie si im oprze. Ale jak sobie pomy郵a豉m o tarciu ich na tarce to odechciewa這 mi si ju tych plack闚. Ale jako „wariat kulinarny” podpatrzy豉m, 瞠 zamiast trze ziemniaki na tarce, mo積a je wrzuci do malaksera, razem z cebul. Robi si je bardzo szybko a smakuj r闚nie dobrze.

Sk豉dniki:

5 du篡ch ziemniak闚

1 鈔ednia cebula

2 z帳ki czosnku

2 造磬i m彗i

1 jajko

S鏊

Obrane ziemniaki, cebul i czosnek wrzucamy do malaksera i blendujemy na g豉dk mas. Wyk豉damy na sito aby pu軼i造 wod. Po chwili odlewamy wod a do skrobi dodajemy mas ziemniaczan. Wbijamy jajko, dodajemy 2 造磬i m彗i, solimy do smaku i dok豉dnie mieszamy. Placuszki sma篡my na rozgrzanym t逝szczu. Podajemy wed逝g uznania.

czwartek, 26 wrze郾ia 2013

Bardzo proste...

Bardzo smaczne...

Mo積a je przyprawi wed逝g uznania...

...czyli same plusy :)


Ja to robi tak:

Ziemniaki obieram i kroj na 獞iartki. Pokrojone ziemniaki uk豉dam na papierze do pieczenia, posypuj sol, pieprzem, zio豉mi prowansalskimi, oregano, tymiankiem, skrapiam oliw i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC na oko這 godzin.


Kolejny przepis, kt鏎y ka盥y zna i prawie ka盥y lubi. M鎩 m捫 jest oczywi軼ie jakim ewenementem kulinarnym, bo nie lubi wielu rzeczy, kt鏎e reszta spo貫cze雟twa uwielbia, np. plack闚 ziemniaczanych, marchewki z groszkiem - lecz ju sama marchewka jest ok. Jest to idealny dodatek do obiadu a mnie smakuje r闚nie jako oddzielne danie.

Sk豉dniki:

4 du瞠 marchewki

ma豉 puszka groszku (najlepszy bonduelle)

s鏊

cukier

2 造磬i mas豉

1 造磬a m彗i pszennek

Marchewk pokroi w drobn kostk, wrzuci do garnka, wla ok. 6 造瞠k wody, wsypa 1/2 造瞠czki soli i 4 造瞠czki cukru. Gotujemy na ma造m ogniu co jaki czas mieszaj帷.

Jak marchewka b璠zie ju mi瘯ka dodajemy ods帷zony groszek i chwilk gotujemy. Dodajemy zasma磬 zrobion z 2 造瞠k mas豉 i 1 造磬i m彗i. Delikatnie wszystko mieszamy i gotowe.

Marchewk mo積a odgrzewa lecz nale篡 j ca造 czas delikatnie miesza bo mo瞠 si przypali.

Dawno tu nie zagl康a豉m, wi璚 czas nadrobi zaleg這軼i.

Dzi proponuj roladki schabowe z szynk, serem feta i suszonymi pomidorami.

Tak naprawd mo積a u篡 ka盥ego mi瘰a, a do 鈔odka w這篡 wszystko co dusza zapragnie.

My u przyjaci馧 jedli鄉y roladki z indyka z szynk i fet, wi璚 lekko je przekszta販i豉m zmieniaj帷 mi瘰o i dodaj帷 suszone pomidory.


Sk豉dniki na ok. 7 roladek:

1/2 kg schabu bez ko軼i

7 plastr闚 szynki

suszone pomidory

ser feta

musztarda

Schab pokroi na plastry. Ka盥y do嗆 cienko rozbi. Fet pokroi w s逝pki.

Ka盥y p豉t mi瘰a posmarowa musztard, po這篡 plaster szynki, kawa貫k sera feta i suszony pomidor. Zwin望 w zgrabn roladk. Doprawi sol i pieprzem. Ka盥 roladk panierowa w m帷e, jajku i bu販e. Sma篡 z ka盥ej strony.


pi徠ek, 07 czerwca 2013

Szybkie danie, kt鏎e mo瞠my przygotowa jako przek御k. Idealnie nadaje si jako „co do w鏚eczki”. Dowolno嗆 sk豉dnik闚 jakich mo瞠my u篡 przy tworzeniu tortilli jest mn鏀two. A wi璚 rolujemy …

Sk豉dniki:

placki tortilli

plasterki ostrego 鄴速ego sera

plasterki w璠liny

kilka listk闚 salaty

czerwona papryka

2 造磬i majonezu

2 造磬i ketchupu

Wykonanie:

Tortille smarujemy sosem z majonezu i ketchupu. K豉dziemy na to sa豉t, po plasterku szynki i sera oraz pokrojon w paseczki papryk. Tortiille zawijamy w ciasny rulon i kroimy na kawa趾i ok 1,5 - 2 cm grubo軼i lub pod skosem.

wtorek, 04 czerwca 2013

Uwielbiam sushi! Swojego czasu zajada豉m si nim kilka razy w tygodniu. W jednej z najlepszych legionowskich restauracji sushi (moim zdaniem oczywi軼ie) kupowa豉m zestaw, w kt鏎ym by豉 sa豉tka z kraba w japo雟kim majonezie (nazwy dok豉dnie nie pami皻am). Po wielu pr鏏ach uda這 mi si zrobi sa豉tk, kt鏎a smakiem bardzo przypomina mi wspomnian sa豉tk.

Sk豉dniki:

1 cebula

1 du篡 zielony og鏎ek

1 awokado

1/4 kostki mas豉

opakowanie krab闚 (250-300 g) lub opakowanie paluszk闚 surimi

2 造磬i majonezu

2 造磬i musztardy

2 造磬i ketchupu

2 szczypty cukru pudru

pieprz i s鏊

cytryna

鈍ie篡 koperek

Spos鏏 przygotowania:

Do paluszk闚 z surimi dodajemy mas這 i mieszamy. Nast瘼nie dodajemy reszt sk豉dnik闚 i 陰czymy z sosem z majonezu, ketchupu, musztardy i cukru pudru.

Do pokrojonego w drobn kostk wydr捫onego mi捫szu awokado, og鏎ka i cebuli dodajemy rozgniecione ugotowane i ostudzone kraby lub paluszki surimi. Do ca這軼i dodajemy mas z majonezu, musztardy, ketchupu i cukru pudru. Dodajemy do smaku pieprz i s鏊. Na koniec skrapiamy cytryn.

poniedzia貫k, 03 czerwca 2013

M鎩 syn nie m鏬 naje嗆 si tymi filecikami. Chcia jeszcze i jeszcze… i mrucza „PYSZNIUUUUTKIE”. Jako danie dla dzieci, podane z frytkami, sprawdzi這 si idealnie. P豉tki kukurydziane dodane do panierki zmieni造 nieco nasz potraw. Ja pola豉m usma穎ne fileciki chi雟kim sosem (z czystego lenistwa – kupnym) i jad豉m obiad z u鄉iechem na twarzy. Chwilowy powr鏒 do dzieci雟twa. Mo瞠 nie jest to najzdrowsze danie, ale raz na jaki czas mo積a zaszale i pozwoli na t odrobin niezdrowego szale雟twa dziecku.

Sk豉dniki :
pier z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
100 g m彗i pszennej
2 jajka
150 g p豉tk闚 kukurydzianych
60 g bu趾i tartej

Przygotowanie kotlecik闚:

Mi瘰o pokroi w paski, posypa przypraw do kurczaka i odstawi na kilka minut do lod闚ki.

P豉tki wrzuci do torebki i rozkruszy do嗆 drobno, wymiesza z bu趾 tart.

Mi瘰o panierowa w m帷e, roztrzepanych jajkach, a na ko鎍u w p豉tkach z bu趾.

Sma篡 na z這ty kolor w gor帷ym oleju. Po usma瞠niu k豉嗆 je na r璚zniku papierowym, 瞠by wch這n掖 nadmiar t逝szczu.

niedziela, 02 czerwca 2013

Wiosenna pogoda dzia豉 na mnie WRESZCIE pozytywnie. Mam ochot siedzie ca貫 dnie w kuchni – gotowa i piec, potem oczywi軼ie je嗆.

Ma鹵onek domaga si od jakiego czasu ciasta z jab趾ami, ale kwietniowa pogoda dzia豉豉 na mnie tak przyt豉czaj帷o, 瞠 nie mia豉m ochoty wychodzi z 堯磬a, wi璚 robi豉m tylko to co musia豉m i wraca豉m pod koc. A do teraz … Nie mia豉m co zrobi z jab趾ami, kt鏎e zalega造 mi w kuchni i nikt nie mia na nie najmniejszej ochoty. Osobi軼ie, nie przepadam za szarlotkami, a do tej, kt鏎 zrobi豉m. Jest naprawd przepyszna. Co prawda troszk pracoch這nna, ale naprawd warto.

Mo瞠 zdj璚ia nie s najleszej jako軼i, ale prosz mi uwierzy, 瞠 w smaku ciasto jest ob喚dne.

Ciasto:

2szkl. m彗i pszennej

3/4 szkl. cukru

p馧 kostki margaryny

1 jajko

1 鄴速ko

造瞠czka proszku do pieczenia

Kruszonka:

upieczony placek kruchy

50 gr.p豉tk闚 migda這wych

2 造磬i cukru

1 造磬a mas豉

Nadzienie:

1 kg kwa郾ych jab貫k

1 opakowanie galaretki cytrynowej

0,5 opakowania galaretki pomara鎍zowej

Dodatkowo:

400ml. 鄉ietany krem闚ki 30%
1 造磬a cukru pudru

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. 1/3 cz窷 ciasta odci望, a pozosta陰 cz窷 wy這篡 na du膨 tortownic wysmarowan t逝szczem i obsypan bu趾 tart. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C.Piec ok. 15 minut na z這ty kolor.

Pozosta陰cze嗆ciasta te rozwa趾owa i upiec r闚nie na z這to.Aby zaoszcz璠zi czasw這篡豉m oba placuszki na jeden poziom, ale oczywi軼ie w 2 foremkach od tortownicy(ma豉 i du瘸).

Jab趾a umy , obra, oczy軼i i pokroi w grub kostk, prze這篡 do rondla, podla wod ok.1/3 szklanki wody i dusi ok.20 min. Na koniec doda galaretki i poczeka, a masa przestygnie.

妃ietank ubi z cukrem pudrem i 瞠latyn (1 造瞠czk 瞠latyny rozpuszczam w 1/4 szkl. wody gor帷ej i gdy przestygnie wlewam do 鄉ietany).

Ma造 placek pokruszy i wymiesza z p豉tkami migda這wymi i cukrem. Nast瘼nie rozpuszczamy w rondelku mas這, wsypujemy kruszonk i sma篡my do rozpuszczenia cukru.

Do tortownicy z zimnym-du篡m-kruchym ciastem, prze這篡 mas jab趾ow, r闚no j rozprowadzi i posypa po這w kruszonki jeszcze ciep貫j. Po chwili gdy wystygnie, posmarowa bit 鄉ietan i posypa reszt kruszonki. Ciasto wstawi do lod闚ki na minimum 2 godziny.

Niestety moi domownicy nie s zwolennikami ryb. Powiedzia豉bym, 瞠 nawet ich nie cierpi. Przygotowuj帷 dania rybne, jem je niestety sama. Nie jestem w stanie „przemyci” rybki w 瘸dnym daniu aby Synek zjad cho troch, ale c騜, mo瞠 kiedy si przekona.

Dawno nie jad豉m 這sosia i past, kt鏎 zrobi豉m wypatrzy豉m jak przyrz康za Michel Moran.

Jest bardzo szybka w przygotowaniu i jako dodatek do pieczywa sprawdza si wy鄉ienicie.

Sk豉dniki:

250 g 這sosia 鈍ie瞠go,
150 g 這sosia w璠zonego,
½ kostki mas豉 (koniecznie mi瘯kiego),
1 cytryna,
szczypiorek,
Przyprawa do ryb,
Imbir mielony,

Ze 鈍ie瞠go 這sosia odkrawamy sk鏎 i t逝szcz.

Nast瘼nie uk豉damy go w naczyniu 瘸roodpornym i przyprawiamy porz康nie sol, pieprzem, przypraw do ryb oraz imbirem z obu stron.

Polewamy odrobin oleju i wk豉damy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok. 15 minut.

W tym czasie siekamy drobno w璠zonego 這sosia (ja zblendowa豉m). Wrzucamy do miski i dosypujemy posiekany szczypiorek.

Po ok. 15 minutach wyjmujemy 這sosia z piekarnika i wyk豉damy do innej miseczki.

Rozdrabniamy i dorzucamy do miski z 這sosiem w璠zonym i szczypiorkiem.

Wszystko mieszamy. Nast瘼nie dodajemy mi瘯kie mas這 i ponownie wszystko dobrze mieszamy.

Past doprawiamy sol, pieprzem i imbirem.

Na koniec skrapiamy sokiem z po堯wki cytryny.

Tak powsta陰 past wk豉damy na 5 minut do lod闚ki.

Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy ni kromki chleba.

czwartek, 16 maja 2013

Jak ju wcze郾iej wspomina豉m, zamieszczaj帷 przepis na chi雟k sa豉tk, bardzo lubi kuchni azjatyck. Troch ba豉m si tego przepisu, bo … kurczak w coca coli?! :/ Ale ju si nie boj, bo smakuje tak jak kurczak w sosie s這dko kwa郾ym.

Sk豉dniki:

du瘸pier z kurczaka

1 造瞠czka czosnku granulowanego lub 2 z帳ki przeci郾i皻e przez prask

1 cebula

1 czerwona papryka

1 szklanka coca coli

1 szklankaketchupu

s鏊, pieprz

Cebule obra i drobno pokroi.

Papryk umy i pokroi w kostk.

Piersi z kurczaka umy, osuszy, pokroi w drobnkostk. Mi瘰o posoli i opr鏀zy pieprzem.

W garnku rozgrza olej i usma篡 na nim mi瘰o. Doda cebul, czosnek i papryk.

Chwile wszystko razem podsma篡, a nast瘼nie doda coli ketchup.

Doprowadzi do wrzenia i dusi ok. p馧 godziny.

Czosnkowe, malutkie bu貫czki, idealne na przek御k. Najlepiej smakuj na ciep這, ale nast瘼nego dnia te nikt nie narzeka. Mog si sprawdzi jako dodatek do mi瘰ka z grilla. Bardzo pachn帷e czosnkiem …

Ciasto:

50 dag m彗i

150 ml ciep貫j wody

1 jajko

paczka suchych dro盥篡

0,5 造瞠czki cukru

2 造瞠czki soli

1 造磬a oleju

1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Zarobi ciasto , rozwa趾owa, rozsmarowana nim mas czosnkow.

Ciasto zwin望 w rulonik, pokroi na kawa趾i.

Pier軼ienie ciasta u這篡 w foremce, posmarowa roztrzepanym jajkiem.

Po wyro郾i璚iu piec ok 30 min.

Nadzienie:

8 z帳k闚 czosnku

cebula

Natka pietruszki

4 造磬i mas豉

4 造磬i tartego parmezanu

2 造瞠czki soli

Czosnek przecisn望 przez prask.

Cebul drobno posieka.

Natk pietruszki posieka.

Mas這 roztopi, doda do niego czosnek, cebul, pietruszk, s鏊 i parmezan.

W璕ierska zupa jest od wczoraj (zaraz po Strogonowie) ulubion zupk mojego Synka. Uwielbiamy takie syc帷e i rozgrzewaj帷e zupy. Co prawda jest idealna na jesienno – zimowe obiady, ale co tam, w maju te wy鄉ienicie smakuje.

W oryginalnym przepisie powinno si doda jeszcze jedn papryczk chili, lecz ani ja ani moje dziecko nie jeste鄉y zwolennikami ostrych dodatk闚.

Sk豉dniki

3 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

kawa貫k selera

1 cebula

20dag chudego w璠zonego boczku

1 czerwona papryka

1 puszka pomidor闚 krojonych

2 造瞠czki s這dkiej papryki

1 l wody

1 造磬a oleju

s鏊

dodatkowo: 10 gad m彗i i 1 jajko

Marchewk, seler, pietruszk obra i zetrze na grubej tarce jarzynowej.

Ziemniaki obra, umy i pokroi w kostk.

Papryk op逝ka, usun望 gniazdo nasienne i pokroi w paski.

Cebul pokroi w drobn kostk.

Boczek pokroi w kostk tak jak ziemniaki.

W garnku rozgrza olej, wrzuci na niego boczek i cebul, chwil razem podsma瘸, a nast瘼nie doda ziemniaki, marchew, seler, pietruszk i papryk.

Po chwili doda pomidory i s這dk papryk.

Warzywa zala wod, posoli i gotowa a stan si mi瘯kie.

Z 1 jajka i10 dag m彗i wyrobi makaronowe ciasto, doda s鏊.

Ciasto rwa palcami na kluski, wrzuci do zupy i ugotowa.

poniedzia貫k, 06 maja 2013

Poni瞠jdruga wersja pysznego ciasta.

Sk豉dniki

BISZKOPT:

8 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 造磬i octu winnego

½ szklanki m彗i

½ szklanki m彗i ziemniaczanej

2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi z cukrem pudrem. Do 鄴速ek doda 2 造磬i octu, utrze i po陰czy z pian, m彗ami i proszkiem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 180o

KREM:

25 dag sera mielonego (u mnie z wiaderka)

½ szklanki cukru pudru

½ litra 鄉ietany 36%

1 opakowanie 郾ie磬i

2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

2 s這iczki d瞠mu brzoskwiniowego

Ka盥 galaretk rozpu軼i w szklance wody, poczeka a ostygn.

Ser z cukrem zmiksowa i doda jedn szklank galaretki. Wlewa wolniutko.

妃ietan ubi na sztywno, doda 郾ie磬 i drug szklank galaretki. Wlewa cienkim strumieniem, 瞠by si nie zwa篡這.

Wymiesza mas serow ze 鄉ietanow.

Biszkopt kroimy na p馧. Na jedn cz窷 biszkoptu wyk豉damy mas, przykrywamy drug cz窷ci biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy d瞠mem brzoskwiniowym i posypujemy upra穎nymi migda豉mi.

POSYPKA:

1/3 kostki margaryny

3 造磬i cukru

10 dag p豉tk闚 migda這wych

Wszystko zrumieni na patelni, lekko przestudzi i posypa ciasto.

Ciasto wstawi do lod闚ki, najlepiej smakuje nast瘽ego dnia.

niedziela, 05 maja 2013

Wreszcie mamy idealn pogod na grillowanie. A ja mam idealny dodatek do chlebka lub bagietki, kt鏎 ch皻nie pieczemy na grillu. Ze 鈍ie篡m pieczywem to ju w og鏊e smakuje ob喚dnie. Pyszne mas這 czosnkowe bez trudu zrobimy w kilka chwil we w豉snej kuchni.

Sk豉dniki:

Kostka prawdziwego mas豉 (polecam LuxMilk z Biedronki)

Natka pietruszki (koniecznie 鈍ie瘸)

¾ g堯wki czosnku (lub wg uznania)

½ 造瞠czki Vegety Natur lub suszonych zi馧

Mas這 wyjmujemy z lod闚ki aby mo積a je by這 dok豉dnie po陰czy z przyprawami.

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez prask, natk drobniutko siekamy – ja czosnek i natk zblendowa豉m. Dodajemy do mas豉, wsypujemy ½ 造瞠czki Vegety Natur i dok豉dnie mieszamy. Smarujemy chlebek i smacznego!

Vegeta Natur – przyprawa, kt鏎a nie zawiera wzmacniaczy smaku tj. glutaminianu monosodowego, bez dodatku aromat闚 i barwnik闚. Zawiera jedynie s鏊 i suszone przyprawy.

poniedzia貫k, 29 kwietnia 2013

S przepisy, kt鏎e moi domownicy bardzo lubi, lecz kt鏎ych nigdy dot康 nie robi豉m. M鎩 m捫 bardzo lubi leczo. Nie s康zi豉m, 瞠 to jednogarnkowe danie jest takie proste w przygotowaniu.

SKxDNIKI:

4 papryki czerwone

2 puszki pomidor闚(lub 4 鈍ie瞠 pomidory)

3 cebule

2 p皻ka wiejskiej kie豚asy

ma造 koncentrat pomidorowy

s這dka papryka w proszku

olej, s鏊, pieprz

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekan cebul, sma篡my pod przykryciem do zeszklenia. Papryk siekamy w kostk, dodajemy do cebuli, sma篡my na 鈔ednim ogniu pod przykryciem, dolewaj帷kilka 造瞠k wody. Po ok. 20 minutach dok豉damy pomidoryz puszki. Dusi do momentu a papryka b璠zie mi瘯ka a pomidory ca趾owicie si rozpadn. Przyprawi wed逝g uznania. Zmniejszy ogie. Kie豚as pokroi wp馧 talarki i wrzuci do garnka. Doda koncentrat i papryk w proszku.

SMACZNEGO.

poniedzia貫k, 04 marca 2013

Nie s康zi豉m, 瞠 ciasto marchewkowe mo瞠 by tak smaczne. W smaku przypomina piernik, marchewka jest prawie niewyczuwalna. I do tego ta polewa z serka kanapkowego.

Do zrobienia zdj璚ia zosta mi tylko jeden kawa貫k. Go軼ie by zachwyceni :)

Sk豉dniki:

200 g cukru
1 造磬a kakao
4/5 szklanki oleju ro郵innego
4 jajka
275 g m彗i
1 造瞠czka cukru waniliowego
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki soli
1 造瞠czka sody oczyszczonej
2 造瞠czki cynamonu
400 g marchwi startej na grubej tarce
60 g rodzynek
50 g posiekanych orzech闚 laskowych

Spos鏏 przygotowania:

Cukier, kakao i olej ubijamy razem mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Powoli dodajemy m彗 z przyprawami, a nast瘼nie marchewk, rodzynki i orzechy. Ciasto przelewamy do okr庵貫j formy (鈔ednica 24 cm) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175蚓 ok. 50 minut.

Polewa

Sk豉dniki:

60 g margaryny
125 g cukru pudru
1 造瞠czka cukru waniliowego
100 g serka typu kanapkowy
Gar嗆 upra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Spos鏏 przygotowania:

Do margaryny dodajemy cukier puder i ucieramy obydwa sk豉dniki tak, aby si ze sob po陰czy造. Dodajemy cukier waniliowy oraz serek i dalej ucieramy na g豉dk mas tak, aby nie powsta造 grudki (ok. 5 minut). Ciasto smarujemy polew, posypujemy p豉tkami migda這wymi.

Mmmmmmm ….. jaki pyszny …..

Zrobi豉m pierwszy raz i od razu uwiod這 mnie smakiem.

Pyszny, wspania造, delikatny, rozp造waj帷y si w ustach. A to, 瞠 jest do嗆 kaloryczny – to co! Zjad豉m chyba sze嗆 kawa趾闚 ;)

MASA KAKAOWA:
¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 造磬i kakao

Wszystkie sk豉dniki zagotowa i ostudzi ca陰 mas.

CIASTO:
1 ½ szklanka m彗i
5 jaj
1 造瞠czka sody
1 造瞠czka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

Bia趾a ubi z cukrem, dodawa po 1 鄴速ku. Wla do tego wystudzon mas kakaow, doda m彗, proszek i sod. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

MASA SEROWA:
1 kostka mas豉
6 造瞠k cukru
½ kg sera twarogowego mielonego

Utrze mas這 z cukrem i doda ser.

BITA 危IETANA:
0,5 l 鄉ietany 30%
3 造磬i cukru pudru
2 fixy do smietany

DODATKOWO:
2 s這iki d瞠mu z czarnej porzeczki

½ tabliczki gorzkiej czekolady (starta na ma造ch oczkach)

gar嗆 zmielonych (zblendowanych) orzech闚 laskowych


WARSTWY:
Ciasto przekroi na 2 cz窷ci i uk豉da po kolei:
1. ciasto
2. d瞠m
3. masa serowa
4. ciasto
5. d瞠m
6. bita 鄉ietana
7. posypka z gorzkiej czekolady i orzech闚