RSS
niedziela, 03 marca 2013

Ten przepis go軼i u mnie na stole od niedawna, zrobi豉m j po raz trzeci – za ka盥ym razem udaje si idealnie. Nigdy jej nie robi豉m bo NIE CIERPI szpinaku. Ale jak spr鏏owa豉m stwierdzam, 瞠 smak serka i odpowiednia ilo嗆 czosnku „zabijaj” smak szpinaku. Go軼ie byli zachwyceni – mam nadziej, 瞠 nie z grzeczno軼i :)

Sk豉dniki:

1 opakowanie mro穎negoszpinaku

2 opakowania (po 150 g.) w璠zonego 這sosia w p豉tach

4 jajka

2 opakowania serka typu Almette (鄉ietankowy lub czosnkowy)

1 造磬a mas豉

6 z帳k闚 czosnku

s鏊

pieprz

Szpinak podsma瘸my na patelni z mas貫m, 2 z帳kami czosnku przeci郾i皻ym przez prask. Doprawiamy sol i pieprzem. Na sitku ods帷zamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygni璚ia. 草速ka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na du膨 blach wy這穎npapieremdo pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 190蚓. Przestygni皻y placek smarujemy r闚nomiernie serkiem wymieszanym z 4 z帳kami czosnku, a na nim uk豉damy p豉ty 這sosia, tak aby przykry造 ca陰 powierzchni szpinakowego placka. Nast瘼nie zwijamy tak jak rolad i 軼i郵e okr璚amy foli do 篡wno軼i. Wk豉damy do lod闚ki na kilka godzin.

Ka盥y ma sw鎩 ulubiony przepis na jajka faszerowane. Ja pr鏏owa豉m kilku i zdecydowanie zostaj przy tym.

Przed zbli瘸j帷ymi si 鈍i皻ami Wielkanocnymi, mo瞠 kto z Was r闚nie polubi je tak jak ja.

Jakie to proste – a jakie pyszne :)

Sk豉dniki:

jajka

szczypiorek

ser 鄴速y

majonez

s鏊 i pieprz

Powy窺ze sk豉dniki wg uznania.

Jajka ugotowa na twardo. Ostudzi, obra, przekroi wzd逝 i delikatnie wyj望 鄴速ka.

Kawa貫k sera zetrze na tarce o drobnych oczkach, szczypior drobno posieka. 草速ka, ser, szczypior, majonez i przyprawy wymiesza na g豉dk mas. ㄊ瞠czk nape軟i bia趾a jaj i u這篡 na talerzu.

….. czyli co na z帳 ;)

Sk豉dniki:

20 plastr闚 szynki (np. konserwowej)

10 jajek

1 s這iczek chrzanu 鄉ietankowego

ok. 2 pe軟ych 造瞠k majonezu

1 l. 瞠latyny

s鏊, pieprz

Gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w kostk. Do jajek dodajemy majonez i chrzan, solimy pieprzymy do smaku.

W jeden plasterek szynki zawijamy farsz, uk豉damy na p馧misku obok siebie. Przygotowujemy 瞠latyn wg przepisu. Przygotowan i „udekorowan” szynk zalewamy wystudzon 瞠latyn i wstawiamy do lod闚ki do st篹enia.

pi徠ek, 25 stycznia 2013

Kt騜 z nas nie lubi szybkich obiad闚? A do tego je郵i s pyszne?!

Spaghetti Carbonara jest jedn z moich ulubionych wersji makaronu, jednak nie pozwalam sobie na ni zbyt cz瘰to, bo to prawdziwa bomba kaloryczna. Ale znalaz豉m wersj zdecydowanie bardziej szybsz a zarazem r闚nie smaczn. Nie wierzy豉m, 瞠 serek mascarpone mo瞠 tak idealnie wsp馧gra z makaronem. Kremowy, delikatny smak…..mmmm

Sk豉dniki:

makaron wg uznania (najlepsze tagliatelle lub spaghetti)

kilka plasterk闚 szynki szwarcwaldzkiej

250g mascarpone

ok 80 g suszonych pomidor闚

2 cebule

2 z帳ki czosnku

Makaron gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy niewielk ilo嗆 oleju i dusimy na nim pokrojon w pi鏎ka cebul.

Szynk kroimy w cienkie paseczki. Gdy cebula b璠zie ju w miar mi瘯ka, dodajemy szynk.

Pokrojone pomidory dodajemy po kilku minutach i chwil sma篡my.

Dorzucamy pokrojony drobniutko z帳ek czosnku i ser mascarpone. Mieszamy do momentu a si rozpu軼i. Gor帷y, odcedzony makaron przek豉damy na patelnie i dok豉dnie 陰czymy z sosem.

sobota, 05 stycznia 2013

Ciasteczka wygl康aj tak uroczo, 瞠 a szkoda ich je嗆.

Moi panowie wczorajszy wiecz鏎 sp璠zili na zabawie, wi璚 zosta豉m sama i nasz這 mnie na pieczenie ciasteczek do jutrzejszej kawy. Pij帷 kaw, zawsze musi by co s這dkiego – rytua mojego m篹a :)

Kruche r騜yczki:

200 g zimnego mas豉,
2,5 szklanki m彗i (ja u篡豉m pszennej),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 鄴速ka,
szczypta soli

M彗 z sol posieka z mas貫m. Doda cukier puder oraz 鄴速ka i jeszcze raz wszystko posieka. Szybko zagnie嗆 ciasto i uformowa kul (je瞠li nie b璠zie si skleja, mo積a doda 1-2 造磬i zimnej wody). Ciasto zawin望 w foli i w這篡 do lod闚ki na oko這 p馧 godziny. Ja osobi軼ie posz豉m na 豉twizn i wspomog豉m si robotem, zrobienie ciasta zaj窸o mi nieca貫 2 minuty.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa do嗆 cienko. Wykrawa kr捫ki jednakowej wielko軼i (ja u篡豉m do tego wi瘯szego kieliszka). Po cztery kr捫ki uk豉da tak, aby zachodzi造 na siebie mniej wi璚ej w po這wie, po czym zwin望 je w rulon. Rulon przekroi w po這wie, uzyskuj帷 w ten spos鏏 dwie r騜yczki. Ka盥ej r騜yczce rozchyli lekko p豉tki i u這篡 na blasze wy這穎nej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku oko這 15-20 minut, a r騜yczki zarumieni si na brzegach. Upieczone ciastka mo積a posypa cukrem pudrem.

鈔oda, 02 stycznia 2013

W naszym domu, zupk na obiad przewa積ie wybiera nasz synek. Odpowiedzi s dwie: roso貫k lub pomidorowa. Niestety jest bardzo wybredny, wi璚 je郵i nie ma tego co on chce, odpowiada, 瞠 nie b璠zie jad.

Dzi wygra豉 pomidorowa – wi璚 zjad dwie porcje.

Sk豉dniki:

Porcja mi瘰ka (ja gotuj na 獞iartce kury)

2 marchewki

Pietruszka –korze

Kawa貫k selera

Kawa貫k pora

Ziele angielskie, listek laurowy

Pomidory z puszki

½ s這iczka koncentratu pomidorowego

S鏊, pieprz

Mi瘰o, warzywa (bez pomidor闚), kilka ziarenek ziela i listek laurowy gotujemy. Jak ju si zagotuje, zmniejszam ogie do minimum i gotuj jeszcze ok. godziny. Dorzucam pomidory z puszki. Gotuj 15 minut i dodaj koncentrat pomidorowy. Chwil gotuj. Wyjmuj z zupy mi瘰o, listek, ziela i wszystkie warzywa opr鏂z pomidor闚 i jednej marchewki. Dodaj s鏊 i pieprz i wszystko dok豉dnie blenduj.

SMACZNEGO!

Nigdy nie sol zup na pocz徠ku gotowania, bo mi瘰o si „zamyka” i zupa ma inny smak.

Troszk mnie nie by這, bo si "zapu軼i豉m", ale poprawi si.

Na pocz徠ku -ZDROWEGO, BOGATEGO I SZCZ呇LIWEGO NOWEGO ROKU! Ja ten rok przywita豉m we wspania造m humorze, ze wspania造mi osobami, wi璚 mam nadziej, 瞠 b璠zie wspania造.

Przepis na rolad popatrzy豉m w "Ugotowanych". Zbiera豉m si ponad rok, 瞠by spr鏏owa, ale wiecznie co. Pierwszy raz zrobi豉m na Andrzejki i ... dobrze, 瞠 zd捫y豉m spr鏏owa. Ze sto逝 znika w mgnieniu oka. Na sylwestrze znikn掖 w przeci庵u godziny, wi璚 naprawd musi by pyszny.

Szybko, prosto a jak smacznie...

Sk豉dniki:

2 opakowania 這sosia w plastrach (ok.300 - 400g)

250 g serka mascarpone

0,5 s這iczka musztardy z gorczyc

s鏊 i pieprz

Nafolii spo篡wczejk豉dziemy 這sosia, smarujemy serkiem mascarpone, zostawiaj帷 2 cm wolnych brzeg闚. Dodajemy musztard, s鏊 i pieprz. Ca這嗆 zwijamy w rolad i wk豉damy na godzin do zamra瘸lki. Ja osobi軼ie wk豉dam na 24 godziny do lod闚ki.Po wyj璚iu kroimy w plastry.

Zdj璚ie nie jest najlepszej jako軼i, lecz jak tylko zrobi nowe to zrobi podmian :)

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012

Jab趾a, jab趾a, jab趾a ….. my mamy to szcz窷cie, 瞠 dzi瘯i rodzicom mojego ma鹵onka jest ich u nas pod dostatkiem. Wczoraj zn闚 wr鏂ili鄉y ze skrzynk jab貫k, wi璚 trzeba by這 kilka z nich jako „wykorzysta”. Mo瞠 placki? Placki czy racuchy? Jak zwa tak zwa, ale chcia豉m zrobi je jako inaczej ni te, kt鏎e mamusia robi豉 w dzieci雟twie, wi璚 mo瞠 z dodatkiem cynamonu? Wysz造 pyszne, a co najwa積iejsze ch這n du穎 mniej t逝szczu ni te tradycyjne. A zapach cynamonu unosi si w ca貫j kuchni.

Sk豉dniki:

100 g cukru

2 jajka

200 ml mleka

50 ml wody

300 g m彗i pszennej

1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 p豉ska 造瞠czka cynamonu

1 造磬a rozpuszczonego mas豉

3 jab趾a

Jajka utrze z cukrem. Doda mleko, wod i mas這, wymiesza. Wsypa po陰czone sypkie sk豉dniki: m彗, proszek, s鏊 i cynamon. Zmiksowa mikserem lub ubi r璚zn trzepaczk. Doda obrane i pokrojone w drobn kostk jab趾a. Zamiesza. Sma篡 na patelni z rozgrzanym olejem, do zarumienienia po obu stronach.

pi徠ek, 26 pa寮ziernika 2012

Do zrobienia tego ciasta zach璚i豉 mnie jego nazwa. Gdy zrobi豉m pierwszy raz naprawd poczu豉m "niebo w g瑿ie". Ciasto jest idealne dla mi這郾ik闚 kawy i gorzkiej czekolady. Nie jest ani zbyt s這dkie, ani zbyt gorzkie ....... takie w sam raz idealne. Jedynym minusem jest to, 瞠 nie mo積a przesta go je嗆 ;o)

Sk豉dniki na biszkopt:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki m彗i

1 造磬a kakao

0,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi. Pod koniec ubijania doda na przemian 鄴速ka i cukier. M彗 wymiesza z kakao i proszkiem do pieczenia. Doda do ubitych jajek. Delikatnie wymiesza i prze這篡 do formy. Piec w temperaturze 180蚓 przez ok. 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzi i nas帷zy ponczem.
Poncz:

1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody

kilka kropel aromatu 鄉ietankowego

Sk豉dniki na mas budyniow:

3 szklanki mleka

20 dag mas豉

cukier waniliowy

2 budynie karmelowe

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem waniliowym i mas貫m. Doda rozpuszczone w pozosta造m mleku budynie. Gotowa jeszcze przez chwilna ma造m ogniu. Gor帷 mas wyla na ostudzony biszkopt. Wystudzi.
Sk豉dniki na mas 鄉ietankow:

3/4 litra 鄉ietanki 30 %

6 造瞠k cukru pudru

1 造磬a kawy rozpuszczalnej

2 造磬i 瞠latyny

Kaw rozpuszczaln zala 1/3 szklanki gor帷ej wody. Wsypa 瞠latyn i miesza do ca趾owitego rozpuszczenia. Wystudzi. Sch這dzon 鄉ietank ubi. Doda cukier puder i na koniec ostudzon kaw z 瞠latyn.
Mas 鄉ietankow wy這篡 na mas budyniow. Na wierzch zetrze gorzk czekolad. Ciasto sch這dzi w lod闚ce.
czwartek, 11 pa寮ziernika 2012

ABSOLUTNIE PYSZNA!!!

Zakocha豉m si w niej po pierwszym k瘰ie. I zara瘸m wszystkich w ko這 mi這軼i do tej sa豉tki. Robi j kilka razy w miesi帷u, i nadal mi si nie znudzi豉.

UWAGA - jest bardzo czosnkowa :o)

SKxDNIKI:

sa豉ta lodowa

20 dag w璠zonego boczku

ser camembert

pomidorki koktajlowe lub 2 pomidory

p馧 szklanki 鄉ietany 18%

p馧 szklanki majonezu

3 z帳ki czosnku

sol i pieprz

Boczek pokroi w kosteczk i podsma篡 na oliwie. My lubimy bardzo chrupi帷y, wi璚 sma篡my prawie na skwarki. Pomidorki pokroi na 獞iartki lub po堯weczki (zale篡 od wielko軼i).

Sa豉t poszarpa na kawa趾i, doda pomidory, boczek i ser pokrojony na drobne paski.

Sos przygotowuj blenduj帷 majonez, 鄉ietan, czosnek, s鏊 oraz pieprz.

SMACZNEGO!

wtorek, 28 sierpnia 2012

Dwa tygodnie temu, moja ciocia Marysia, zrobi豉 ciasto, kt鏎e po spr鏏owaniu rozp造wa這 si w ustach. Podobno nosi nazw "AFRODYTA" lecz w internecie znalaz豉m tylko dwa przepisy na ciasto o takiej nazwie. Po陰czy豉m jeden z drugim i wysz這 mi co takiego .......

SKxDNIKI:

BISZKOPT

7 jajek

1 szklanka cukru

1/2 szklanki m彗i pszennej

1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej

1 造瞠czka proszku do pieczenia

1 造磬a octu winnego

MASA SEROWA

25 dag chudego sera bia貫go

3 造磬i cukru

2 galaretki cytrynowe(da豉m brzoskwiniowe)

1/2 litra 鄉ietany 30% lub 36%

1 "郾ie磬a" w proszku

POSYPKA

1/3 kostki mas豉

10 dag wi鏎k闚 kokosowych

gar嗆 migda堯w

PONADTO - 1 s這ik d瞠mu brzoskwiniowego

Oddzielamy bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 造磬 octu. Dalej ubijamy dodaj帷 po jednym 鄴速ku, nast瘼nie obie m彗i i proszek do pieczenia. Miksowa豉m na najni窺zych obrotach.

Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej t逝szczem i wstawiamy do rozgrzanego do180oC piekarnika naok. 30 minut.

Po wystudzeniu ciasto nale篡 rozkroi na dwie cz窷ci.

Galaretki rozpuszczamy w p馧 litra gor帷ej wody. Studzimy.

Do miski wk豉damy ser bia造, cukier iucieramy mikserem. Nast瘼nie wlewamy zimn galaretk. Miksujemy do dok豉dnego po陰czenia.

W osobnym naczyniu ubijamy 鄉ietan ze "好ie磬". Doubitej 鄉ietany wlewamy ser z galaretk, mieszamy mikserem. Wylewamy na jedn cz窷 biszkoptu.Ciasto przykry drug cz窷ci ciasta i posmarowa d瞠mem brzoskwiniowym.

Na patelni roztapiamy mas這, wysypujemy kokos i migda造. Ca這嗆 rumienimy na ma造m ogniu.Rozprowadzamy nawierzchuciasta posmarowanym d瞠mem.

Z racji tego, 瞠 rodzice mojego m篹a maj sady z owocami postanowi豉m to wykorzysta. Przegapi豉m wi郾ie - kilka kg zamrozi豉m na zimowy kompocik, czere郾ie poch這n窸am do ostatniej (bo je kocham), jab趾a zacz窸y si pojawia, ale mamy je ca造m rokiem, brzoskwi w tym roku niestety nie b璠zie wi璚 zosta造 nam 郵iwki. M鎩 synu niestety nie mo瞠 spo篡wa mleka wi璚 szuka豉m przepisu specjalnie dla Niego, bez dodatku bia貫go p造nu.

Wysz這 smaczne.

SKxDNIKI:

1/2 kostki margaryny

1 szklanka m彗i

1 造瞠czka proszku do pieczenia

wi瘯sze 1/2 szklanki cukru

1 造磬a cukru waniliowego

4 jajka

郵iwki, ilo嗆 wg uznania

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas.

Dodajemy powoli roztopion i ostudzon margaryn.

Nadal miksujemy dodaj帷 m彗 z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do nat逝szczonej formy (najlepiej forma 20x30), na wierzchu uk豉damy po堯wki 郵iwek.

Pieczemy ok. 35 minut w 185oC.

Napisa豉m a'la strogonow bo do dzi nie wiem czy to danie to gulasz czy zupa? Robi to od kilku lat i zawsze podaj w formie zupy.

Ten smak jest niezast徙iony, rewelacyjny, wyj徠kowy.......PYSZNY.......

Robi豉m zawsze z wo這winy lecz tym razem spr鏏owa豉m ta雟zej wersji z szynki i jest r闚nie smaczna.

SKxDNIKI:

1 kg wo這winy

2 papryki czerwone

2 papryki 鄴速e

2 papryki zielone

3 cebule

10 og鏎k闚 "korniszon闚"

PONADTO:

oliwa, mas這, m彗a, s鏊, pieprz, papryka s這dka, papryka ostra i wszystkie przyprawy wedle uznania.

Mi瘰o pokroi w cienkie paski lub ma陰 kostk, dobrze posoli, obtoczy w m帷e i przyrumieni na rozgrzanym oleju. Prze這篡 do du瞠go garnka.

Cebul pokroi w pi鏎ka i dorzuci do mi瘰a.

Wszystko zala wod i dusi ok. godziny.

W mi璠zyczasie papryk pokroi w cienkie paski i udusi na oliwie.

Pieczarki obra (ja nie obieram), pokroi na cienkie paski, udusi na ma郵e.

Korniszony pokroi w cienkie s逝pki.

Po godzinie do mi瘰a doda wszystkie warzywa.

Doprawi sol, pieprzem, papryk s這dk i ostr i wszystkim na co mamy ochot.

Dusi jeszcze ok. 30 minut.

Najsmaczniejsze jest nast瘼nego dnia.

poniedzia貫k, 20 sierpnia 2012

Sezon na przetwory w pe軟i rozpocz皻y. Zrobi豉m sa豉tk warzywn i og鏎ki z chili tzw. "krokodylki" a na og鏎ki w musztardzie upar si m鎩 m捫. Przepis standardowo znalaz豉m w internecie i z tego co wiem wysz造 bardzo dobre. Zrobi豉bym dla Niego prawie wszystko, wi璚 niech ma swoje og鏎ki ;o)

SKxDNIKI:

3 kg og鏎k闚 gruntowych

1 litr wody

1 szklanka cukru

5 造瞠k musztardy

1 szklanka octu

3 造磬i soli

ziele angielskie

li軼ie laurowe

Og鏎ki obra ze sk鏎y ipokroi w s逝pki.

Do s這ik闚 wk豉da po 2 ziela angielskie i li嗆 laurowy, nast瘼nie pokrojone og鏎ki.

Przygotowa zalew:

Do garnka wla wod i ocet. Doda cukier, musztard i s鏊. Wszystko dok豉dnie wymiesza i zagotowa.

Gor帷 zalew wla do s這ik闚.

Pasteryzowa 15 minut.

Po wyj璚iu odwr鏂i s這iki do g鏎y dnem.

Og鏎ki b璠 najsmaczniejsze po oko這 tygodniu.



UWAGI:

Proponuj zrobi z wi瘯szej ilo軼i og鏎k闚 bo zawsze mi zostaje zalewa.

Musztard zawsze 陰cz np. sarepsk z chrzanow - kwestia gustu.

Ch耩 zrobienia tego ketchupu zrodzi豉 si w闚czas gdy spr鏏owa豉m przetworu, kt鏎y zrobi豉 kuzynka mojego m篹a. Wszystkim bardzo smakowa i by oryginalny - bo nie z pomidor闚. Ale za to jaki pyszny .......

SKxDNIKI:

1,5kg cukinii

0,5 kg cebuli

2 szklanki cukru

1 szklanka octu

1 造瞠czka papryki s這dkiej

1 造瞠czka papryki ostrej

1 造瞠czka pieprzu

koncentrat pomidorowy (200 ml)

gar嗆 soli

Cebul pokroi w kostk i zasypa gar軼i soli. Pozostawi na godzin.

W mi璠zyczasie obra cukini i zetrze j na tarce z grubymi oczkami.

W這篡 do garnka cukini i cebul, zasypa cukrem i gotowa 20 minut.

Po tym czasie wla ocet, wsypa po 造瞠czce papryk i pieprzu, doda koncentrat i gotowa kolejne 10 minut.

Nast瘼nie wszystko zblendowa na g豉dk mas i gor帷e wlewa do s這ik闚. S這iki odwr鏂i dnem do g鏎y - nie pasteryzowa.

Naprawd pyszny.

Ja robi zawsze z podw鎩nej porcji.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Gdy by豉m dzieckiem czosnek dzia豉 na mnie dok豉dnie tak samo jak na wampira, nie znosi豉m ani zapachu, ani smaku. Dzi nie wyobra瘸m sobie kuchni bez niego. Wraz z m篹em uwielbiamy czosnkowe pieczywa, mas這 i dodajemy czosnek do wi瘯szo軼i potraw.

Buszuj帷 po blogach kulinarnych trafi豉m na bu貫czki czosnkowe, kt鏎e od razu zrobi豉m.

Wysz這 8 do嗆 du篡ch - na kolacje nie zosta豉 ani jedna :o)

SKxDNIKI:

12 z帳k闚 czosnku

350 ml mleka

450g m彗i

造瞠czka soli

造磬a majeranku

造瞠czka miodu

2 造磬i oleju

1 opakowanie suchych dro盥篡

roztrzepane jajko

szczypta czarnego pieprzu

mleko i s鏊 gruboziarnista

Mleko z czosnkiem zagotowa. Nast瘼nie zmniejszy ogiei gotowa jeszcze 15 minut. Ostudzi do temperatury pokojowej. Czosnek przetrze/zmiksowa i wymiesza z mlekiem (ja doda豉m od razu do mleka przetarty czosnek).

Wymiesza wszystkie suche sk豉dniki. Do mleka doda roztrzepane jajko, mi鏚, olej i wymiesza. Mokre sk豉dniki wla do suchych i wyrobi ciasto. Odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1 godzin. Po tym czasie uformowa bu貫czki, u這篡 na blasze i pozostawi do wyro郾i璚ia na oko這 30 minut.

Bu貫czki naci望, posmarowa mlekiem i posypa grub sol.

Piec oko這 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

sobota, 11 sierpnia 2012

Do zrobienia "Pavlovej" zbiera豉m si od d逝窺zego czasu. A wreszcie mi si zachcia這 i efekt by taki, 瞠 po postawieniu na stole nie zosta nawet kawa貫k. Ciasto szybkie, pyszne i ....... niebo w g瑿ie.

Niestety nie posiadam obecnie zdj璚ia pokrojonej bezy, aby pokaza jak cudnie wygl康a w 鈔odku - nie zd捫y豉m ;o)

SKxDNIKI:

6 bia貫k

300g cukru

造磬a octu winnego

400 ml 鄉ietany 30 lub 36%

owoce (maliny, bor闚ki, truskawki – wg uznania)

 

Ubijamy bia趾a na sztywn pian, dodaj帷 po 造盧e cukru. Na koniec wlewamy 造磬 octu i wyk豉damy na papier do pieczenia formuj帷 ko這. Piekarnik nagrzewamy do 180 i wstawiamy bez na 2 minuty. Nast瘼nie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperatur do 150 i pieczemy 1h i 15min.

Po upieczeniu bez studzimy nie wyjmuj帷 z piekarnika.

Ubijamy 鄉ietan na sztywno.

Na wystudzon bez nak豉damy 鄉ietan i 鈍ie瞠 owoce

wtorek, 10 lipca 2012

Gulasz to potrawa pochodzenia w璕ierskiego, najcz窷ciej gotowana na ognisku w ceramicznym kocio趾u (mi wystarczy豉 kuchenka i patelnia). G堯wnymi sk豉dnikami tego dania s przede wszystkim mi瘰o, cebula i papryka. Gulasz ten najlepiej podawa na gor帷o z dodatkiem ry簑, makaronu lub kaszy. Mojemu m捫owi najbardziej smakuje z t逝czonymi ziemniaczkamiMimo i potrawa ta wymaga godzinnego duszenia, to naprawd warto przyrz康zi j na pyszny obiad.

SKxDNIKI:

1 kgszynki wieprzowej lub chudej 這patki
4 cebule
2 du瞠 z帳ki czosnku
1 造瞠czka s這dkiej papryki
1 造磬a vegety
1 造瞠czka majeranku
1 listek laurowy
½ 造瞠czki pieprzu
3 造瞠czki czubate koncentratu pomidorowego
kawa貫k pora
1 marchewka
1 造瞠czka oleju
1 造磬a m彗i

Mi瘰o umy i pokroic w kostk (wielko嗆 dowolna wg uznania)
Cebul pokroi, zeszkli na patelni i prze這篡c na talerzyk.
Na tej samej patelni obsma篡 mi瘰ko na z這ty kolor, doda cebul, pokrojon marchewk, cienko pokrojonego pora i zala wszystko wod. Wody ma by tyle 瞠by przykry mi瘰o. Dusi oko這 15 min na ma造m ogniu, pod przykryciem.
Po tym czasie doda veget, listek, pieprz, papryk, przeci郾iety czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
Dusi a mi瘰ko bedzie mi瘯kie (ale 瞠by sie nie rozpada這)
Na ko鎍u doda 造磬 m彗i, rozrobion z odrobin wody i zaprawi sos gotuj帷 jeszcze oko這 5 min.

安ierze pomidory ... bruschetta to dla mnie spos鏏 na wykorzystanie letniego urodzaju i delektowanie si ich smakiem. Robi si j expresowo i naprawd pysznie smakuje.

SKxDNIKI:

kilka kromek jasnego pieczywa

oliwa z oliwek

jeden du篡 pomidor

jeden z帳ek czosnku

kilka listk闚 bazylii

s鏊 i pieprz

Kromki pieczywa skrapiam oliw i opiekam w piekarniku lub na patelni teflonowej bez t逝szczu.

Gor帷e grzanki nacieram obranym z 逝pin i przekrojonym na p馧 czosnkiem.

Pomidora kroj w drobn kostk, dodaj posiekany czosnek i bardzo drobno posiekane listki bazylii. Skrapiam oliw z oliwek, dodaj s鏊 i pieprz i wszystko dok豉dnie 陰cz.

Tradycyjna bruschetta to ciep貫 grzanki ze 鈍ie篡m pomidorowym nadzieniem, wi璚 na przygotowane kromki nak豉dam pomidorow mieszank i w takiej postaci podaj na st馧.

czwartek, 28 czerwca 2012

Przepis na to ciasto znalaz豉m w Internecie. Nie zrobi這 na mnie wra瞠nia dop鏦i nie zobaczy豉m zdj璚ia. Wygl康a這 znakomicie i stwierdzi豉m, 瞠 mo瞠 warto spr鏏owa. Okaza這 si bardzo proste w przygotowaniu, i co najwa積iejsze, nie zajmuje du穎 czasu.

Smakiem troch przypomina blok czekoladowy, kt鏎y jad豉m maj帷 5 lat. Sp鏚 ciasta jest mocno czekoladowy z wyra幡 nut kokosu. Warto spr鏏owa.

SKxDNIKI:

Ciasto:

150 g mas豉

100 g cukru

1 造瞠czka cukru waniliowego

2 造磬i kakao

1 roztrzepane jajko

200 g pokruszonych herbatnik闚

100 g wi鏎k闚 kokosowych

50 g posiekanych orzech闚 w這skich

20 g rodzynek

Masa:

3 造磬i 瞠latyny

70 g mas豉

2 造磬i mleka

1/2 torebki budyniu waniliowego

200 g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)

Dekoracja:

4 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczone w k徙ieli wodnejz odrobin mleka.

W garnku rozpu軼i 150 g mas豉, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko. Podgrzewa na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷, a zg瘰tnieje.

Wsypa pokruszone herbatniki, wi鏎ki, orzechy, rodzynki. Wymiesza i jeszcze ciep造m ciastem wy這篡 dno tortownic (o 鈔ednicy22 cm. – aby nie wysz這 zbyt p豉skie).

Odstawi do ostygni璚ia.

疾latyn rozpu軼i w 1/2 szklanki gor帷ej wody i ostudzi.

W rondelku rozpu軼i 70 g mas豉, doda mleko, budy, cukier puder i sok z cytryny. Wszystko zagotowa i dok豉dnie pomiesza do po陰czenia sk豉dnik闚.

Mas lekko przestudzi i po陰czy z serkami oraz ostudzon 瞠latyn.

Wy這篡 na ciasto w tortownicy.

Sch這dzi w lod闚ce a masa st篹eje.

Udekorowa polew.